Un scurt istoric al recunoștinței


 

Cu siguranță am auzit toți la un moment dat de Thanksgiving Day sau, în română, Ziua Recunoștinței. Totuși, mulți dintre noi nu se întreabă care este povestea din spatele acestei sărbători nord-americane.

 

 

În mare, Thanksgiving Day este o sărbătoare anuală, de o zi, în care oamenii își exprimă aprecierea pentru recolta bogată din acel an, însă această tradiție are și o istorie foarte interesantă.

Thanksgiving Day, cunoscută și sub numele de Ziua Curcanului sau Ziua Recunoștinței, își are originile în colonia Plymouth, în actualul stat Massachusetts. În luna septembrie a anului 1620, o navă mică numită Mayflower a părăsit Plymouth, Anglia, transportând 102 pasageri – un sortiment de separatiști religioși care căutau o nouă casă în care să își poată practica liber credința și alți indivizi atrași de promisiunea proprietății pământului în “Lumea Nouă”.

 După o traversare incomodă a oceanului, de 66 de zile, au aruncat ancora în apropierea lui Cape Cod, mult la nord de destinația lor, râul Hudson. O lună mai târziu, Mayflower a traversat Golful Massachusetts, unde Pelerinii (Pilgrims, în engleză) – așa cum sunt cunoscuți în ziua de azi – au întemeiat un sat pe care l-au numit tot Plymouth.

 În prima iarnă, mulți coloniști au murit din cauza bolilor contagioase – doar jumătate au supraviețuit. În martie, cei rămași au fost întâmpinați pe țărm de un membru al tribului Abenaki.

 

 

Câteva zile mai târziu, acesta a revenit cu Squanto, un nativ american din tribul Pawtuxet, care i-a învățat pe coloniști cum să cultive porumb, să pescuiască și să evite plantele otrăvitoare. De asemenea, el a contribuit la formarea unei alianțe cu tribul Wampanoag, care a durat peste 50 de ani.

 În noiembrie 1621, după o recoltă bogată, guvernatorul William Bradford a organizat o sărbătoare de trei zile la care i-a invitat și pe aliații nativi, considerată prima Zi a Recunoștinței. Evenimentul a fost descris de cronicarul Edward Winslow:

“Our harvest being gotten in, our governor sent four men on fowling, that so we might after a special manner rejoice together, […] many of the Indians coming amongst us, and amongst the rest their greatest king Massasoit, with some ninety men, whom for three days we entertained and feasted, and they went out and killed five Deer […]. And although it be not always so plentiful, as it was at this time with us, yet by the goodness of God, we are so far from want, that we often wish you partakers of our plenty.”

 

 

Această celebrare a marcat începutul unei tradiții ce avea să devină mai târziu o sărbătoare națională.

 În timpul Revoluției americane, Congresul Continental a desemnat mai multe zile de mulțumire pe an. În 1789, George Washington a emis prima proclamație națională de Ziua Recunoștinței, invitând americanii să își exprime gratitudinea pentru încheierea războiului de independență și ratificarea Constituției SUA. Succesorii săi, John Adams și James Madison, au continuat această tradiție.

 În 1817, New York a devenit primul stat care a adoptat oficial Thanksgiving ca sărbătoare anuală. Totuși, fiecare stat alegea o zi diferită, iar sudul Americii era încă nefamiliarizat cu această tradiție.

Zece ani mai târziu, Sarah J. Hale, editor de reviste și scriitoare, a lansat o campanie pentru instituirea Zilei Recunoștinței ca sărbătoare națională. Timp de 36 de ani, a publicat numeroase editoriale și a trimis zeci de scrisori guvernatorilor, senatorilor și președinților, câștigându-și astfel porecla de “Mama Zilei Recunoștinței”.

 

 

În 1863, Abraham Lincoln a acceptat cererea ei, proclamând o zi de recunoștință în mijlocul Războiului Civil, rugându-i pe americani să se roage lui Dumnezeu pentru cei afectați de conflict și să “vindece rănile națiunii”. Lincoln a stabilit ziua pentru ultima joi din noiembrie, iar aceasta a fost sărbătorită anual până în 1939, când Franklin D. Roosevelt a devansat sărbătoarea cu o săptămână, pentru a stimula vânzările în timpul Marii Depresiuni. Planul, numit “Franksgiving”, nu a fost bine primit, iar în 1941, Roosevelt a semnat un proiect de lege, stabilind Ziua Recunoștinței pentru a patra joi din noiembrie.

 Din acel moment până în prezent, Thanksgiving Day a rămas una dintre cele mai iubite sărbători din Statele Unite și Canada. Este o ocazie specială pentru familii și prieteni de a se reuni, de a-și exprima recunoștința și de a celebra împreună prin mese festive și tradiții îndelung păstrate.

 

Autor