Viitorul, mai devreme decât mai târziu

Elon Musk, pe data de 16 Iulie 2019, a prezentat la academia de științe din California scopurile companiei Neuralink, de care probabil nu ați auzit. Aceasta a fost fondată în 2016 și dezvoltă implanturi cerebrale cu scopul de termen scurt de a ajuta oamenii cu boli grave ale creierului, și eventual augmentarea corpului uman și simbioză între inteligența artificială și oameni. Evident, acestea sunt doar opiniile optimiste ale lui Musk despre viitor, dar, de exemplu, la momentul dat tehnologia aceasta le poate oferi oamenilor cu membre pierdute șansa de a-și recupera, parțial, viața, prin mișcarea protezelor cu ajutorul unui microprocesor pe creier.

Cum?

Aceasta funcționează, pe scurt, prin introducerea pe suprafața creierului de către un robot automatizat a unor electrozi sub formă de fire, care înregistrează anumite semnale de la neuroni și le transmite mai departe pentru procesare.

Momentan se experimentează pe animale, dar la rata la care avansează tehnologia, oamenii vor avea un port USB tip C mai devreme decât IPhone-urile.

Imagini : Neuralink

O explicație mai în profunzime pentru cei care, spre deosebire de mine, pot înțelege despre ce am scris.

Fain, dar de ce?

Daca te gândești puțin, singurul lucru pe care îl poți face absolut liber in ziua de astăzi, poate nu ar fi o idee bună să ne oferim creierul la schimb pentru a putea deschide televizorul fără să facem efortul extenuant de a întinde mâna după telecomandă. Din păcate, cu cât o astfel de tehnologie devine mai avansată, cu atât este mai periculoasă, dezavantajele fiind direct proporționale cu avantajele. Dacă cipul ar putea înregistra gânduri complexe, acesta ar putea, de asemenea, să le transmită cui îi este dat ordin să le trimită. Am putea comunica telepatic sau am putea fi supravegheați din toate punctele de vedere, iar oamenii se tem de viitor din cauza lucrurilor de felul acesta, care par scoase dintr-un film sau carte science-fiction, dar ei se tem de necunoscut. Dacă toți am acționa așa, fără să ieșim din cei 4 metri cubi de confort până când, inevitabil, îi pierdem si pe aceia, nu am realiza nimic toată viața, dacă o mai putem numi așa. Totuși, lumea se avântă spre necunoscut cu ce are ea mai bun pentru a face cunoștință cu el. Riscurile sunt mari, și este normal să te îndoiești, dar de data asta merită să te gândești.

Dar ce înseamnă asta pentru noi, cei 99%, sau cei care nu vor să-și lege un telefon de cap cu bandă adezivă și deja consideră că tehnologia nu mai este benefică pentru societate? Majoritatea decide. Tehnologia este o unealtă, iar făuritorii decid doar cum poate fi folosită, nu cum este folosită. Un exemplu foarte bun sunt rețelele de socializare populare, care sunt precum niște găuri negre din care nici fericirea nu scapă, nu din vina aplicațiilor, ci modului în care oamenii le folosesc.

Concluzia

Multă muncă a fost depusă în anii anteriori ca să ajungem unde suntem acum, dar acesta este încă doar începutul. Este surprinzător ce mult ne afectează tehnologia in comparație cu ce importanță ii oferim, puțin ca și o relație. Totuși, spre deosebire de o plimbare pe plaja la amurg cu o persoană speciala, inovația ne va oferi abilitatea de a privi apusul zilelor când lumea nu o sa ne mai vrea. Deceniul acesta a fost plin de evenimente importante, si dacă o să continuăm să nu plecăm capul celor cinici si vom păstra ce ne face pe noi speciali, când strănepoții noștri vor privi ultimul apus de Soare, când totul va fi terminat, măcar o sa poată spune „cel puțin am încercat și am rămas oameni”.