Muzica în ultimul deceniu

Muzica poate fi clasificată în funcție de perioade, genuri muzicale sau chiar în funcție de subiect. În cele ce urmează voi prezenta evoluția muzicii în ultima decadă, artiștii care au definit aceasta perioadă și melodiile pe care le-am fredonat cu toții la un moment dat sau cele de care ne leagă amintiri.

 

CEL MAI ASCULTAT GEN DE MUZICĂ

Genurile care au avut o mare creștere în topuri și care au acaparat atenția publicului de pretutindeni sunt cele rap și cele hip hop, depășind bine-cunoscutele stiluri pop și rock. Printre noile apariții în topuri se numără și muzica EDM, electronică și dubstep. La promovarea acestora au contribuit diferitele festivaluri precum: Untold, Tomorrowland, Ultra Europe și multe altele.Cei care ascultă muzica jazz sunt din ce în ce mai puțini, acest gen de muzică fiind clasat pe locul 11 în topuri.

 

TOP 5 CÂNTECE DIN 2010 PÂNĂ ÎN PREZENT

Conform clasamentului realizat de platforma Billboard, cele mai îndrăgite și ascultate cinci melodii din ultimii ani sunt:

5:  “Girls Like You”: Maroon 5, Cardi B

4: “Closer”: The Chainsmokers, Halsey

3: “Shape Of You”: Ed Sheeran

2: “Party Rock Anthem”: LMFAO, Lauren Bennett, GoonRock

1: “Uptown Funk!”: Mark Ronson, Bruno Mars

Locul întâi este ocupat de Mark Ronson și Bruno Mars cu hit-ul “Uptown Funk!”,lansat în anul 2014. Cântecul are în momentul de față 3.7 miliarde de vizualizări pe platforma YouTube.

​Contrar tuturor așteptărilor, fenomenul “Despacito” nu apare în top 5 ci ocupă locul 9 în clasamentul celor 100 de hit-uri ale anilor 2010. Iubirea de-o vara a publicului cu acest cantec i-a adus un număr record de 6.5 miliarde de vizualizări clasând-ul astfel pe locul întâi în topul celor mai vizualizate videoclipuri de pe platforma YouTube.

 

 

CEI MAI ASCULTAȚI 5 ARTIȘTI 

Conform musicvf.com cei cinci artiști care au dominat clasamentele din 2010 încoace sunt:

5: Ed Sheeran

4: Katy Perry

3: Rihanna

2: Taylor Swift

1: Drake  

 

                              

​​​

 

Acum, la sfârșitul celui de al doilea deceniu, noi artiști continuă să adauge concepte și idei originale industriei muzicale. Cardi B, Lizzo, Billie Eilish, Ava Max, Lewis Capaldi și Alec Benjamin se numără printre artiștii care au debutat în ultima parte a acestui deceniu. În urma lansărilor au avut un mare impact asupra ideii de muzică și creație în ochii publicului. Impactul acesta se datorează inclusiv prezenței scenice nemaivăzute. De exemplu Cardi B și Lizzo se fac remarcate prin modul foarte energic și spontan de a întreține atmosfera la concerte. Billie Eilish și Ava Max au uimit publicul prin vocile lor unice iar Lewis Capaldi cucerește oamenii de pretutindeni cu sinceritatea și carisma sa. 

Deocamdată putem doar să bănuim ce vom asculta peste zece ani, cum se va schimba percepția noastra asupra muzicii și dacă ne vom aminti măcar de hit-urile pe care le fredonam acum  zi și noapte.

 

Presupunerea mea este că în următorii ani artiștii care au debutat recent vor urca în topuri datorita talentului lor. Faptul că au adus ceva nou în aceasta industrie și ca au reușit sa capteze atenția iubitorilor de muzică le asigură, din punctul meu de vedere, un loc în 

În privința publicului cred că ne rafinăm cu toții gusturile pe zi ce trece. Probabil că în viitor vor exista noi tendințe în ceea ce privește muzica, videoclipurile și aparițiile artiștilor sau să fie nevoie de un element surpriză pentru a satisface așteptările publicului. Deocamdată rămâne de văzut care vor fi următorii artiști  care vor putea să impresioneze spectatorii de pretutindeni.