Behind Sherlock Holmes

Cu toții am auzit de celebrul detectiv Sherlock Holmes, geniu a deducției, cu o atenție minuțioasă asupra celor mai infime detalii. Nu este persoană care să nu cunoască talentul său pentru reconstituirea faptelor, pornind de la rezultat. Succesul de care a avut parte acest personaj fictiv, începând cu publicarea primei sale aventuri, A Study in Scarlett, în 1887, este neprecedat până în ziua de astăzi. 

Multe povești, filme și adaptări au fost create pe seama lui Sherlock Holmes. Guinness World Records l-a nominat chiar drept cel mai portretizat personaj literar uman din istoria filmului și a televiziunii.

Succesul detectivului particular din Londra anilor 1800 a eclipsat multe dintre operele creatorului său, Sir Arthur Conan Doyle, acesta ajungând chiar să-l omoare pe Holmes în The Final Problem pentru a se putea concentra pe lucruri mai importante.

Cititorii săi nu au fost însă de acord cu decizia sa.

Surprins de reacția supărată a publicului, după nenumărate scrisori de nemulțumire de la fani și o ofertă enormă a publiciștilor, el se vede nevoit să-și readucă la viață personajul preaiubit. 

Întrebarea care se pune acum este: Cine este cu adevărat Sherlock Holmes? Cum a reușit să stârnească atâta atenție și adorație? Ce îl face atât de special? Până la urmă, nu este primul detectiv din literatură…

Inspirația pentru Sherlock Holmes a venit din mai multe surse, care l-au influențat pe Arthur Conan Doyle. Acesta era un fan ale poveștilor polițiste scrise de Edgar Allan Poe, pe care îl considera părintele acestui gen literar. Creația lui Poe, detectivul C. Auguste Dupin, precum și cea a francezului Émile Gaboriau, Monsieur Lecoq, sunt prototipurile folosite pentru constituirea lui Holmes. Originalitatea și maniera unică în care a fost scris acesta, precum și cazurile pe care le rezolvă, i-au adus însă prestigiul. Încă de la prima întâlnire cu protagonistul, atitudinea sa față de colegii săi de branșă este de superioritate, afirmându-și din start abilitățile ce îi vor aduce notorietatea ulterioară.

Ca orice poveste bună, și cea a lui Sherlock Holmes conține un sâmbure de adevăr. Pe când studia medicina la Universitatea din Edinburgh, unul din profesorii săi, Joseph Bell, un renumit chirurg, l-a impresionat pe viitorul scriitor prin modul în care își diagnostica corect pacienții. Acesta nu punea prea multe întrebări, dar observa până și cele mai nesemnificative simptome.  Prietenia pe care a avut-o  profesorul cu studentul său a fost de lungă durată, iar colecția de povești intitulată The Adventures of Sherlock Holmes i-a fost  dedicată acestuia. Ce mod mai bun de a-și arăta recunoștința față de un vechi prieten? 

De-a lungul anilor, numărul fanilor a crescut constant. Aceștia au ajuns chiar să înființeze organizații, numărul lor ajungând la 600 în total, dintre care 300 sunt încă active. Toate acestea se ocupă cu renumitul detectiv. De la colecționari ai cărților și obiectelor asociate cu personajul lui Doyle, până la fanfiction și povești scrise care îi continuă aventurile acestuia, moștenirea lui Holmes a fost onorată de admiratorii săi. Actori celebri precum Robert Downey Jr., Henry Cavill, Raymond Massey și  Benedict Cumberbatch au dat tot ce au putut în încercarea de a interpreta una dintre cele mai complexe minți ficționale din istorie.

 Chiar și oameni din domeniul științei erau admiratori ai detectivului, precum psihologul John Radford, care a scris o carte în care l-a psihanalizat pe Sherlock Holmes și i-a determinat IQ-ul la 190. În onoarea lui, au fost ridicate și statui, una chiar în apropierea locului în care s-a născut creatorul său, în Edinburgh.

Toate aceste surse de inspirație, precum și imaginația genială a lui Arthur Conan Doyle i-au dăruit lumii un personaj genial, dar și un nou apetit pentru lectură ce va dăinui peste viitorul ce va să vină.