Care este setul de valori trendy anul ăsta școlar?

Un mesaj sincer către elevi și profesori

M-am bucurat când am auzit că am ocazia să scriu un articol pentru Țaitung, deoarece am văzut asta ca pe o șansă de a ajunge cu un mesaj, sper eu folositor, la mulți elevi care încă sunt la început de drum, care încă își formează caracterul și își sabilesc setul de valori.

Îmi voi permite să mă adresez vouă cu dragilor și voi începe prin a vă spune că sunteți oameni frumoși și cu mult potențial. Sunt una dintre persoanele care crede ferm că fiecare dintre noi este bun la ceva. Trebuie doar să avem motivația și norocul să descoperim acel ceva și, apoi, ambiția de a munci să excelăm în acel domeniu care ne place. Asta insist să țineți minte și să vă reamintiți, mai ales în zilele alea proaste (de luni în special), în care nimic nu merge bine… de la întârzierea la prima oră, la testul de lectură la română din cartea pe care nu ați citit-o, la eseul de la germană pe care nu l-ați scris, știți voi.

Cu toții greșim

Ceea ce am observat că se neglijează în școală este faptul că suntem cu toții oameni și avem absolut toți dintre noi dreptul de a greși, iar aici mă refer atât la elevi, cât și la profesori. Suntem, uneori, prea răi unii cu alții și nu ne acordăm reciproc dreptul de a face câteva greșeli. Ceea ce este și mai trist este că ne bucurăm atunci când cineva a dat-o-n bară, că atunci avem ocazia să-i scoatem ochii cu asta… Trist și imatur.

Poate că ce am eu în minte este o imagine utopică a unei școli, dar și așa, țin să o împărtășesc cu voi. Cred că îmi veți da dreptate atunci când zic că productivitatea, creativitatea și încrederea cresc într-un mediu în care domnește respectul reciproc și răbdarea.

Ca elevi, sigur ați învăța și ați lucra mai eficient dacă ați putea pune o întrebare sau ați putea să vă exprimați opinia, fără să auziți un șir de comentarii negative sau batjocori.

Ca profesori, îmi pot doar imagina că job-ul ar fi mult mai liniștit și mai plăcut dacă elevii v-ar vedea ca pe un simplu om și nu o entitate care nu are voie să greșească, nu are voie să întârzie, trebuie să aducă testele corectate la timp, etc.

Respectul reciproc

Cred că e esențial să pornim cu ideea asta în minte – respectul reciproc ajută la stabilirea încrederii între elevi și între profesori, iar astfel, se crează un spațiu de muncă și de învățare favorabil pentru toată lumea. Bine, această regulă, dacă e să o numim așa, este de dorit să fie aplicată în orice aspect al vieții și în orice domeniu.

Pot să vă spun că au existat unele momente în care mai stăteam de vorbă cu diferiți profesori și vedeam cum se lovesc și ei de problemele de zi cu zi, de probleme firești, și că odată ce discuți cu ei și le asculți punctul de vedere, realizezi că sunt oameni de treabă, ceea ce majoritatea elevilor cam uită.

Bineînțeles, am experimentat și situații mai delicate în care unii profesori mă înspăimântau de-a dreptul, ceea ce nu consider că este în regulă absolut deloc. Atunci când nu se poate vorbi rațional și calm cu un adult, nu văd de ce ar trebui să fie lăsat să predea și să formeze viitori adulți, este de-a dreptul periculos…

Dragilor, respectați-vă între voi, fiți mai buni și mai îngăduitori, atât voi între voi, cât și cu profesorii voștri. Este atât de ușor să dați vina pe cineva și să-i puneți în spate o problemă pe care trebuie să o rezolve. Este atât de ușor să trageți pe cineva la răspundere sau să îi arătați cât de nepriceput este. Este ușor, este simplu și dă dovadă de lașitate și reavoință…

Cu totul și cu totul altceva este atunci când în loc să blamați, vă duceți lângă persoana respectivă și încercați să o ajutați. Este mai greu să vă asumați ceva…este și mai greu să acționați pentru a rezolva o problemă împreună, dar felul în care reacționați în astfel de situații, încă din școală, își vor pune amprenta asupra voastră ca oameni. Eu cred că majoritatea dintre voi are aspirații cât mai mari de a fi oameni buni, fericiți și de succes. Am învățat recent că aceste lucruri se pot obține doar dacă oferiți ceva comunității în care trăiți și dacă respectați oamenii din jurul vostru.

Ca o concluzie la articolul lung de mai sus, vă doresc un an nou școlar bun, în care să percepeți școala ca locul în care vă simțiți în siguranță și liberi să faceți greșeli, să învățați din ele și să creșteți. Toată lumea spune că vrea să se dezvolte, iar pentru asta este necesar să mai greșim ca să avem de unde să învățăm.

Mai vreau să subliniez faptul că respectul este o valoare admirată și căutată. Respectați-vă între voi și oferiți-le și celor din jur dreptul de a greși și învăța din greșeli. Fiți mai răbdători.

În opinia mea, este mult mai bine să fii un om autentic, relaxat, deschis și cu câteva greșeli în spate, decât o persoană superficială și stresată să mențină o imagine impecabilă, dar care este falsă.

Școlile au nevoie de mai mulți oameni autentici, simpli, calzi și frumoși, atât ca elevi, cât și ca profesori.