Cum să răspunzi la mesajele primite de sărbători

  „Fie ca…” așa încep majoritatea mesajelor primite de mine în ultima vreme. Nu știu voi, dar reflexul meu e să-mi dau ochii peste cap și să-mi pun numeroase întrebări cu privire la relația mea cu persoana respectivă(uneori cu privire la nivelul de inteligență, doar uneori, cu precădere când mesajul depășește o anumită lungime sau aduce mai tare a basm cules de Petre Ispirescu, decât a urare de sărbători) ca apoi să mă gândesc cum ar trebui să răspund. De obicei îmi pun zâmbetul la fel de fals și de superficial ca urările lor de bine și regurgitez din adâncul sufletului meu un răspuns ce vrea să pară înduioșat și le mulțumesc aproape sincer. Mai în glumă, mai în serios, m-am gândit la voi micuții mei cititori(sau mai degrabă colegi de suferință) și am pus cap la cap un mic “‘ghid de conversație” ca să îi spunem așa, care să vă ajute la elaborarea unui răspuns potrivit, în așa fel încât nicio mătușă obscură să nu fie rănită.

1.Preferatele mele: Sărbători fericite/Paște fericit!

Am spus să începem cu ceva simplu. Aici riscul de a cădea în penibil e scos din ecuație din start(de ambele părți), iar un simplu “Mulțumesc frumos!”  sau ‘’Mulțumesc, la fel!”’ e mai mult decât suficient, dar dacă dorești să faci puțină impresie sau chiar te bucuri de mesaj, poți opta pentru “Mulțumesc din suflet!”  sau “Mulțumesc, vă doresc la fel și ție și familiei!”, doar nu le combina.

2.Atotputernicul “Hristos a înviat!”

 

Aici nu prea ai ce să faci, totul e simplu tocmai din cauza faptului că ai un răspuns standard pe care să-l folosești, așa că “Adevărat a înviat!”  e mai mult decât suficient și nu e nevoie să completezi cu un mesaj lung în care să îți etalezi spirtul creștin. (Pentru cei ce nu aveți habar despre ce vorbesc, mă refer la adăugarea unuia dintre mesajele despre care voi vorbi imediat drept raspuns și dacă vă întrebați ce om face așa ceva, credeți-mă când vă spun că există… am pățit).

3.Cele ce vor să fie amuzante

Acum că intrăm în categoria celor puțin mai dificile, care îndoaie exagerat de mult linia dintre penibil și normalitate (nu mă lasă sufletul să spun bun-gust) sau care au rupt deja de tot linia, o să vă dau câte un mic exemplu la fiecare categorie din cele ce urmează. La un search rapid pe Google am găsit ceva de genul : “Paște mielul fericit, oul șade înroșit, de rușine s-a scumpit, iar iubitul iepuroi să v-aducă euroi, fericire, sănătate, mult noroc și spor la toate. Paste fericit!”. În acest caz poți folosi, la fel ca la prima categorie, un “Mulțumesc mult!” cu mențiunea ca  înainte să îi arăți expeditorului că ești teribil de amuzat. Un “HAHA foarte faină urare” și câteva emoji-uri ar trebui să fie de ajuns.

 

4.Cele super deep

Cele mai bune exemple ce le-am găsit pe primul și unicul site pe care am intrat când mi-am făcut documentația pentru acest articol sunt :Dumnezeu să vă dea un curcubeu la fiecare furtună, un zâmbet la fiecare lacrimă, o binecuvântare la fiecare pas, o promisiune la fiecare grijă și un răspuns la fiecare întrebare! învierea Domnului să îți aducă în suflet bucurie și iubire. Paște fericit, alături de cei dragi!” sau “ Redescoperă sentimentele sincere ce ți se adăpostesc în suflet, fii mai bun cu cei ce au nevoie de dragoste și sprijin și la fel de iubitor și plin de căldură cum numai tu știi sa fii!“ Lăsând la o parte faptul că indicatorul meu de cringe a făcut de mult scurt, chiar am stat și m-am gândit cum ar trebui să răspundă cineva la ceva ce pare a fi scos din” Eat.Pray.Love”, fără să cadă ușor în penibil.Adevărul e că nu prea ai cum. Dacă răspunzi simplu, totul pare sec și automat și nu vrei să jignești persoana respectivă, adică uite ce gânduri frumoase ți-a transmis și tu?!Iar dacă vrei să îi răspunzi cu ceva asemănător, chiar nu dispun de abilități sociale îndeajuns de dezvoltate, încât să te pot ajuta. Așa că îți urez succes, prietene, ești de unul singur.

5.Cele pline de evlavie

Știi despre ce vorbesc. Mă refer aici la cele de genul “Azi, în zi de sărbătoare să coboare liniștea și pacea. Minunea Învierii lui Iisus să dăinuie în inimile voastre, să vă lumineze viața și să vă aducă renașterea credinței, speranței și bucuriei cu bunătate și căldura în suflet. Hristos a înviat! “ Aici e o situație oarecum mai delicată, deoarece persoana de la care ai primit mesajul clar trăiește Sărbătorile Pascale ca un creștin adevărat, așa că trebuie să fi puțin mai atent la ce vorbești. Sfatul meu e: keep it simple. Dacă ai noroc să se termine în “ Hristos a înviat!”, atunci răspunzi simplu cu Adevărat a înviat! și urezi sărbători fericite, sănătate și ce mai vrei tu (doar să nu fie prea multe ca să nu pară forțat, nu că nu ar fi deja) dacă nu, aceeași chestie doar că în loc de Adevărat a înviat!, mulțumești frumos pentru urare și abia apoi continui și tu cu urările.

6.Mama tuturor urărilor: Fie ca lumina…

În cazul în care lumina nu e provocată de coma alcoolică sau alimentară, chiar nu cred că ai nevoie de un exemplu aici. Cu toate că newsfeed-ul meu e plin de așa ceva, totuși de fiecare dată sunt  confuză cu privire la răspunsul pe care ar trebui să îl dau. De obicei merg pe varianta simplă și aplic ceea ce ziceam în cazul anterior(până la urmă e cam aceeași chestie, numai că situația asta e atât de des întâlnită încât merită neapărat propria categorie) sau poți oricând să faci puțină caterincă și să răspunzi foarte afectat, cu un mesaj de cel puțin două ori și jumătate mai lung.

 

 Nu pot încheia acest articol altfel decât: Fie ca lumina…știți voi restul.