Cupa Mondială, turneu al echipelor naționale masculine de fotbal, care determină campionul mondial al sportului, este cel mai popular eveniment sportiv din lume, atrăgând miliarde de telespectatori la fiecare ediție.
Fanii fotbalului călătoresc din întreaga lume pentru a-și susține echipele preferate, depunând eforturi enorme pentru a asista la acest eveniment special. Bucuria pe care o emană oamenii când își văd țara jucând la Cupa Mondială, precum și entuziasmul și pasiunea pe care le-o provoacă este ceva pe care niciun alt eveniment din lume, fie că este vorba despre sport, divertisment sau politică, nu o poate egala.
Distanța de patru ani dintre fiecare turneu de Cupă Mondială oferă timp pentru a se juca meciurile de calificare. Deși multor fani le-ar placea ca acest turneu să aibă loc in fiecare an, putem fi cu toții de acord că este un eveniment prea mare și prea special pentru a fi grăbit!
Scurtă istorie:
Cupa Mondială a avut loc pentru prima dată în 1930, când FIFA, organizația conducătoare a fotbalului mondial, decide să organizeze un turneu internațional de fotbal masculin în epoca președintelui FIFA, Jules Rimet, care a pus această idee în practică. Uruguayul, pentru a sărbători centenarul independenței în 1930, a fost numit țara gazdă.
Echipa Uruguayului, 1930
Națiunile selectate au fost invitate să trimită o echipă, dar alegerea Uruguayului ca loc de desfășurare a competiției a însemnat o călătorie lungă și costisitoare peste Oceanul Atlantic pentru echipele europene. Nicio echipă din Europa nu a fost trimisă până cu două luni înainte de începerea competiției, când Rimet a convins în cele din urmă echipa Belgiei, a Franței, a României, a Ungariei și a Iugoslaviei să se alăture. În total, au participat 14 echipe – șapte din America de Sud, cinci din Europa și două din America de Nord.
Primele două meciuri au avut loc simultan și au fost câștigate de Franța și de Statele Unite, care au învins Mexicul cu 4–1 și, respectiv, pe Belgia cu 3–0. Primul gol din istoria Cupei Mondiale a fost marcat de francezul Lucien Laurent. Patru zile mai târziu, primul hat-trick la Cupa Mondială a fost realizat de Bert Patenaude din SUA în victoria americanilor cu 3-0 împotriva Paraguayului. În finală, Uruguay a învins Argentina cu 4–2 în fața unei mulțimi de 93.000 de oameni la Montevideo, devenind prima națiune căștigâtoare a Cupei Mondiale.
Cea mai recentă campioană este Franța, câștigând contra Croației 4-2 în finala din 2018, aceasta fiind a doua victorie într-o finala de Campionat Mondial a francezilor. Prima fiind în 1998, când a servit și ca țară gazdă pentru turneu.
Cea mai de succes echipă din istoria Cupei Mondiale este Brazilia, cu un total de 5 victorii (1958, 1962, 1970, 1994, 2002).
Țara gazdă a Cupei Mondiale 2022:
Cupa Mondială din 2022 va fii ținută în Qatar, va începe pe 20 noiembrie și se va încheia cu finala pe 18 decembrie.
Țările care sunt interesate să găzduiască Cupa Mondială trebuie să depună mai întâi o cerere, în care să sublinieze de ce ar fi locația perfectă și să includă planurile lor pentru stadioane, transport și cazare pentru fanii fotbalului. Țara gazdă are așteptări minime de îndeplinit pentru a se califica și, dacă se conformează, se votează pentru a determina gazda. Qatar a fost una dintre cele unsprezece națiuni care și-au exprimat interesul până la termenul limită din februarie 2009. Ulterior, șase națiuni și-au retras ofertele, astfel încât au rămas cinci țări pentru procesul de vot: Qatar, SUA, Coreea de Sud, Japonia și Australia. Au fost în total patru runde de vot, o țară fiind eliminată de fiecare dată. Pe 2 decembrie 2010, a fost anunțat faptul că Qatar va găzdui Cupa Mondială din 2022 cu un total de 8 stadioane.
Clima deșertică din Qatar oferă veri extrem de călduroase, cu valori în medie între 32 și 43 de grade. Deoarece temperatura depășește adesea aceste medii, este departe de a fi ideală pentru a juca fotbal (este chiar de-a dreptul periculoasă). De aceea, Qatar a fost de acord să organizeze turneul în lunile noiembrie și decembrie.
Calificări
Calificarea pentru turneu este un proces lung, având loc adesea în anii precedenți ai Cupei Mondiale.
UEFA (Europa), CONMEBOL (America Centrală și de Nord), CONCACAF (America de Sud), CAF (Africa), AFC (Asia) și OFC (Oceania) își desfășoară toate turneele preliminare. Echipele din fiecare regiune se împart în mai multe grupe de calificare de unde cele mai bine plasate echipe din grupa respectivă se califică automat la turneul final.
Meciurile de calificare pentru Cupa Mondială 2022 au început pe 6 iunie 2019 și au continuat până în iunie 2022. În total, 211 echipe au intrat în procesul de calificare pentru turneul final. În ianuarie 2021, mai erau 185. În final, 32 de echipe vor trece prin meciurile de calificare pentru a câștiga un loc în turneul Cupei Mondiale 2022.
Formatul turneului
Înainte de turneu, o tragere la sorți este folosită pentru a împărți cele 32 de echipe în opt grupe, formate din patru echipe fiecare.
Aceasta a fost făcută la Doha pe 1 aprilie, rezultatele fiind următoarele:
Grupa A: Qatar, Ecuador, Senegal, Olanda.
Grupa B: Anglia, Iran, SUA, Țara Galilor.
Grupa C: Argentina, Arabia Saudită, Mexic, Polonia.
Grupa D: Franța, Australia, Danemarca, Tunisia.
Grupa E: Spania, Costa Rica, Germania, Japonia.
Grupa F: Belgia, Canada, Maroc, Croația.
Grupa G: Brazilia, Serbia, Elveția, Camerun.
Grupa H: Portugalia, Ghana, Uruguay, Coreea de Sud.
Cele patru echipe din fiecare grupă vor juca o singură data împotriva fiecărei echipe din acea grupă, locul 1 și locul 2 trecând la fazele eliminatorii, în total jucându-se 64 de meciuri.
Indiferent care ar fi acela, niciun alt sport nu se apropie de nivelul pasiunii mondiale pentru fotbal, fie că vine din partea jucătorilor, a antrenorilor sau mai ales a fanilor, pentru care fotbalul a devenit un stil de viață, aceștia așteptând cu nerăbdare Campionatul Mondial. Oricât de simplist ar suna, fotbalul este mult mai mult decât un sport – pentru sute de milioane de oameni din întreaga lume, este expresia culturală supremă.
Fotbalul este un joc global. Este cel mai popular sport din lume, jucat în fiecare colț al planetei. Cupa Mondială este cel mai mare și cel mai urmărit eveniment sportiv, aducând mai mulți fani la un loc decât Jocurile Olimpice. Chiar și oamenilor cărora nu le place sportul pot aprecia entuziasmul și energia unui eveniment sportiv ritualizat precum Cupa Mondială. Lumea pare să încetinească fix înainte de începerea Campionalului Mondial, doar pentru a se creea mai târziu o tornadă de emoții, atât pozitive cât și negative, pe care fiecare fan le așteaptă timp de 4 ani. Cupa Mondială le oferă oamenilor oportunitatea de a fii mândri de națiunea lor și de a-și susține echipa până la final.