Cum să supraviețuiești liceului

Se spune că anii de liceu sunt cei mai frumoși 4 ani din viață. Există însă momente în care orice adolescent, ajuns la o treaptă mai înaltă de învățământ, își pune întrebarea: Oare aceștia chiar vor fi cei mai frumoși ani ai vieții mele?

Acest gând poate pune multă presiune asupra bobocilor de liceu care, de abia sosiți într-o lume mai mare decât cea pe care o cunoșteau, vor să ducă la îndeplinire această misiune imposibilă. Este important să profiți de timpul tău, dar trebuie să ai grijă și să nu te epuizezi din primul an și să te poți bucura de viață. Am însă vești bune: există un manual de instrucțiuni pentru a reuși, intitulat Esc Liceu!

Această revistă de dezvoltare personală a apărut în anul 2021, având ca temă principală viața adolescentină. Textele sunt  scrise de liceeni, dar și de absolvenți care vor să ne lase sfaturi, povești despre aventurile lor din această perioadă și cel mai important: o imagine de ansamblu despre cum este cu adevărat viața adolescenților, cu bune și cu rele. 

Revista este împărțită în trei mari capitole: The Good, The Bad & The Ugly (după filmul western:)). Fiecare capitol prezintă părțile diferite ale experienței de liceu prin articole interesante și de actualitate. Printre temele atinse se numără școala online, prima dragoste, dezvoltarea propriului caracter, sexualitatea, anxietatea, precum și iubitele povești despre negocierile cu portarul pentru a ieși din școală. 

Un lucru surprinzător pentru mine a fost faptul că am găsit descrieri aproape identice experiențelor pe care le-am trăit chiar eu. De asemenea, apare și un articol plin de umor al unui student venit din București în Cluj-Napoca, Relația unui mitic cu Clujul. Dacă ești din Cluj, te provoc să identifici gradul de adevăr al articolului:)

Bineînțeles, există și o parte melancolică a experienței liceului, articolul intitulat Bacovia City mi se pare potrivit pentru a înțelege acest sentiment inspirat de poeziile lui George Bacovia: 

Liceu, – cimitir

Cu lungi coridoare –

Azi nu mai sunt eu

Şi mintea mă doare…

Nimic nu mai vreu –

Liceu, – cimitir

Cu lungi coridoare… 

În capitolul The Bad, aflăm despre aspectele negative ale adolescenței, cum ar fi prima despărțire, stresul provocat de validarea academică sau chiar hărțuirea sexuală și bullying-ul. Aceste articole sunt menite să atragă atenția asupra evenimentelor, care în ochii unora par inofensive, dar care pot avea un impact profund asupra psihicului unui adolescent. Este important să învățăm cum să depășim astfel de situații, inevitabile în viață, pentru a putea devenii adulți maturi și echilibrați pe plan emoțional.

Versatilitatea sentimentelor și a stărilor pe care le trăim, în intensitatea lor enormă, sunt cuprinse într-un mod ușor de înțeles de către oricine are nevoie de un sprijin moral. Nicio operă nu va putea avea răspunsurile tuturor întrebărilor noastre, însă acest ghid ne poate îndruma înspre direcția corectă. 

În final, de ce v-aș recomanda să citiți această revistă? Principalul motiv ar fi faptul că ne luminează puțin drumul lung și întortocheat ce îl reprezintă viața de licean, clarificând întrebări pe care mulți dintre noi sunt sigură că ni le punem și ne ajută să înțelegem mai bine lumea în care trăim, iar cel mai important… ne dăm seama că nu suntem singuri.