De ce este important ca tinerii să fie implicați în politică

De multe ori auzim cum lumea se plânge că tinerii nu ies la vot.

Asta este adevărat : în 2016, doar 30% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani s-au prezentat la vot. Mulți se grăbesc să ne acuze de lene, dar nu acesta este singurul motiv pentru care tinerii aleg să stea acasă în timpul alegerilor.

Dar care e motivul?

De cele mai multe ori tinerii nu ies la vot, deoarece sunt nemulțumiți de partide și de candidați. “Nu am cu cine să votez!” sau “ Toți sunt la fel de corupți” sunt obișnuitele scuze pe care le auzim mereu. Interesant este că cei care folosesc aceste scuze nici măcar nu s-au obosit să studieze candidații sau doctrina partidelor. La rândul lor însă, partidele trebuie să fie deschise și să asculte opiniile tinerilor votanți.

Image result for teens voting

Un alt motiv este confortul.

Cei mai mulți tineri cred că este prea devreme pentru a schimba ceva. Ne-am obișnuit ca alegerile să fie determinate de cei în vârstă, iar ca politicienii să ne ignore vocile. Astfel, puțini îndrăznesc să ia inițiativă și să înceapă o luptă pentru schimbare.

Totuși, există multe exemple de tineri activiști: Malala avea doar 15 ani când a decis să își ceară dreptul la educație, în ciuda amenințărilor teroriste.

Tot la doar 15 ani, Greta Thunberg a creat o adevărată inițiativă globală  a tinerilor împotriva inacțiuni politicienilor în legătură cu încălzirea globală. Nici Malala, nici Greta nu aveau vârsta necesară pentru a vota, dar asta nu le-a oprit din aș face vocea auzită.   

Image result for teen climate march

Am vorbit cu câțiva tineri care urmează să voteze pentru prima dată anul acesta,pentru a înțelege care sunt preferințele și nivelul lor de interes. Răspunsurile au fost următoarele:

“Nu știu încă”

“Încerc să aleg între Plus și Demos”

“Oricine în afară de PSD”

Am înțeles că cei mai mulți dintre aceștia își doresc să participe la procesul democratic, dar nu sunt suficient de informați pentru a lua o decizie clară. Nu este nimic rău în a fi indecis și a vrea să te informezi. Iată cum poți să faci asta:

Gândește-te la priorități. De cele mai multe ori, nu suntem de acord cu întreaga doctrina a unui partid. De aceea trebuie să ne gândim care este problema cea mai urgentă.

Alege răul cel mai mic. Dacă nu ești mulțumit de nici un partid, asta nu înseamnă că nu trebuie să votezi. Încearcă neapărat să iei o decizie.

Și cel mai important : NU STA ACASĂ!

Image result for vote