De ce să fii voluntar?

Voluntariatul. Cu toții am auzit de cuvântul acesta sau am fost, cel puțin o dată, voluntar pentru un eveniment. Cei care ați trecut de mai multe ori prin această experiență, probabil ați fost mânați de dorința de a avea cât mai multe diplome pentru dosarul pe care o să îl depuneți în scurt timp la o facultate. 

Cu toate acestea, voluntariatul înseamnă mai mult decât o diplomă sau un contract, lucru pe care l-am realizat treptat pe pielea mea. 

Când am intrat la liceu, îmi doream atât de mult să fac lucruri, să mă simt implicată și să fac parte din ceva, orice. Am auzit de voluntariate și pentru mine, o fire destul de introvertită, erau un lucru ieșit din comun. Era ceva imposibil de făcut pentru că implicau ieșirea din zona mea de confort, ceea ce mă terifia.

Imagini pentru out of your comfort zone images

Am amânat un semestru implicarea mea în orice fel de activitate. Eram mai mult decât speriată de descoperirea acestor lucruri necunoscute. 

Totuși, într-o zi, în semestrul al doilea, am primit de la o prietenă un link cu un formular de înscriere și un mesaj în care scria simplu „Mergem!”. Sinceră să fiu, nu știam ce este, cum trebuie completat, ce ar trebui să fac cu el, iar acel mesaj mă făcea și mai confuză. După ce am citit, am văzut că este vorba despre un târg de universități. Nu știam ce să răspund pentru că acest „mergem!” însemna pentru mine o adevărată emancipare. După câteva secunde de gândire, mi-am dat seama că acela era momentul în care trebuia să fiu spontană, așa că am răspuns „Daa!” și m-am înscris. 

Peste câteva săptămâni, atât eu, cât și prietena mea am fost anunțate că am fost acceptate și că trebuia să mergem la un team building. Era de rău pentru mine. Îmi imaginam participanții, care se cunoșteau între ei și, doar noi două ca intruse. Dar nu a fost deloc așa. Oamenii au fost minunați și ne-au ajutat să ne integrăm și să ne simțim bine venite, așa că, evenimentul propriu-zis a fost doar o formalitate.

Așa am ajuns eu pentru prima dată voluntar și mi-a plăcut foarte mult. 

Imagini pentru untold images

După, am ajuns să fac voluntariat chiar și la evenimente mai mari, de exemplu Untold, unde am avut parte de o experiență de neuitat. Am reușit să văd cât de mult și cât de meticulos trebuie să lucrezi pentru a pregăti un festival de o așa mare amploare și că, în spatele tuturor lucrurilor de care ne bucurăm noi ca festivalieri, se află o echipă de sute de oameni care lucrează săptămâni pentru a face lucrurile să meargă ca la carte. 

 

 

 

Pe măsură ce m-am implicat în mai multe voluntariate, mi-am dat seama că ele înseamnă mult mai mult decât o diplomă. Voluntariatele te ajută să te dezvolți mult pe plan personal de mult. Pe lângă faptul că reușești să cunoști oameni noi de care eu, cel puțin, am reușit să mă apropii, ieși, cu adevărat, din zona ta de confort, lucru foarte benefic în viața noastră de adolescenți.

În cei aproape doi ani de când fac voluntariate, am reușit să cunosc niște oameni foarte deschiși, care m-au ajutat să trec peste anxietatea de a vorbi în public sau de a vorbi cu oameni necunoscuți și m-au făcut să-mi doresc să mă implic în cât mai multe activități extracurriculare. Acum, când mă înscriu în astfel de activități, nu mai contează dacă merg cu cineva cunoscut sau nu pentru că știu că, indiferent de câți oameni sunt acolo, o să mă simt integrată.

Așa că, sfatul meu pentru toți liceenii, este să vă implicați în cât mai multe voluntariate. În primul rând, pentru că face minuni în ceea ce privește dezvoltarea personală și ieșirea din zona de confort, dar și pentru că o să vă simțiți împliniți.