Eva Mozes-Kor a murit

Eva Mozes-Kor, supraviețuitoare a Holocaustului care ne-a vorbit anul trecut despre importanța iertării, a murit. A decedat la vârsta de 85 de ani, în Cracovia, în cadrul vizitei anuale pe care obișnuia să o facă la Auschwitz.

Eva s-a născut în anul 1934 în Porț, județul Sălaj, dar, fiind evreică, a fost deportată în lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau în 1944, despărțită de părinții săi și supusă, împreună cu sora ei Miriam, la diversele experimente inumane ale doctorului Josef Mengele.

„La doar 30 de minute după ce am ajuns pe rampă, Miriam și cu mine am fost despărțite pentru totdeauna de familia noastră”

„În prima zi după ce am ajuns în Auschwitz, Mengele a venit dimineață în baraca unde stăteam noi cu mulți alți oameni din anturajul lui și ne-a numărat pentru că voia să știe câți cobai avea în acea zi. El nu vorbea cu gemenii, nu ne considera ființe umane. Vorbea doar despre noi.”

„Vreau ca lumea să știe că eu nu cred că Mengele era un monstru. El era un bun nazist, un bun german, dar un doctor și un om rău. El făcea ce îi spuneau alții să facă, respecta ordinele. Eu cred că era doar un om meschin și nervos. Nu l-am văzut niciodată fericit, era tot timpul serios și striga.”

Eva Mozes-Kor

După ce a supraviețuit supliciilor lagărului, s-a întors pentru scurt timp în Cluj, unde a frecventat pentru un timp școala noastră, după care a emigrat în Israel și, mai târziu, în SUA, unde a fondat CANDLES Holocaust Museum and Recreational Center, singurul muzeu al Holocaustului din statul american Indiana.

Pe 8 octombrie 2018, Eva a susținut o prelegere în fața claselor de liceu unde a vorbit despre Holocaust, despre timpul petrecut în școala noastră și, cel mai important, despre iertare.

În 1993, Eva Mozes-Kor i-a scris doctorului Hans Münch o scrisoare prin care îl ierta. Mai târziu, în 1995, cei doi au călătorit la Auschwitz și au semnat o declarație de documentare a camerelor de gazare. Eva a semnat o decalarație prin care ierta pe toți cei implicați în Holocaust.

În 2015, imagini cu ea strângând mâna lui Oskar Gröning, contabil la Auschwitz, în cadrul procesului său de la Lüneburg au făcut înconjurul lumii. „L-am întâlnit pe Oskar Gröning, m-am prezentat, am dat să dau mâna – m-a luat de braț și a leșinat – am strigat după ajutor. A fost o reacție ciudată” a scris ea mai târziu pe Twitter.

Sursa foto: Markus Goldbach/dpa

Atitudinea ei nu a fost primită tot timpul bine. În cadrul procesului din 2015 a fost criticată că „nu face altceva decât show”. „Mă întreb de cu sunteți nervoși pe mine? Nu v-am făcut nimic, am iertat doar naziștii.” răspunde ea criticilor.