Evreii târgumureșeni – mai mult decât un număr | Partea 1

Holocaustul – cel mai cunoscut genocid al secolului 20 sau poate chiar din toate timpurile. Privind pozele din arhivă, pline de fețe înfometate și slăbite, nu pot să nu mă întreb: Oare cum au dus-o acești oameni înaintea Holocaustului? Ne este greu să ne imaginăm că au avut o viață la fel de complicată, stresantă sau chiar plictisitoare, în unele momente, ca a noastră. De aceea, am stat de vorbă cu fiul unui supraviețuitor al Holocaustului, domnul Adrian Németh-Gherman. Am avut norocul ca acesta să cunoască multe detalii nu doar despre propria familie, ci și despre alți membri ai comunității iudaice din Târgu Mureș.

Recreerea casei unei familii evreiești din Târgu Mureș

Németh este o familie de evrei înstărită și cu o atitudine laică față de religie. Familia este formată din Németh Ákos și Klára (nee. Farago) și cei trei copii ai lor: Zsigmond, Eva și Mihály. Fabrica de clei Mureșul și firma de colectare și de export material contribuie, pe de-o parte, la veniturile familiei de mici burghezi, iar, pe de altă parte, este salariul de arhitect a lui Németh Ákos.

În anul 1937, se naște mezinul familiei, Németh Mihály. Fiind preferatul mătușii sale (sora tatălui), acesta petrece mare parte din timp la ea.

După anexarea Transilvaniei de Nord de către Ungaria fascistă și implementarea legilor antievreiești (acest lucru însemnând o creștere semnificativă a antisemitismului), Németh Ákos cedează și se sinucide în casa familiei de la Budapesta în anul 1940, împușcându-se cu pistolul personal în inimă.

Németh Klára rămâne văduvă cu trei copii și începe să petreacă tot mai mult timp în orașul ei natal, Oradea. Mihály rămâne totuși în Târgu Mureș în grija mătușii și unchiului său, Familia Gherman.

Soții Gherman sunt căsătoriți din anii `20, dar nu au copii proprii. De asemenea, doamna s-a convertit înainte de căsătorie, fiindcă domnul Gherman este român creștin ortodox. Atunci când este implementată purtarea obligatorie a stelei galbene de către evrei, soții Gherman nu îl obligă și pe Mihály să o poarte, acesta fiind doar un copil. Când începe adunarea evreilor în ghetouri, soții Gherman  îl ascund pe Mihàly în casa lor de vacanță de la platoul Cornești, reușind așa să scape de cunoscutele deportări. Mai târziu, Mihály povestește faptul că a putut vedea direct în curtea fostei fabrici de cărămidă cum au fost adunați evreii în ghetou atunci când s-a urcat pe vița de vie a casei.

Adunarea evreilor în ghetoul de la fosta fabrică de cărămidă

Între timp, Németh Klára se recăsătorește în Oradea cu un stomatolog evreu, cu care rămâne și însărcinată. Din păcate, toată familia este deportată la Auschwitz. Domnul stomatolog, nefiind în formă pentru muncă silnică, este trimis direct la gazare împreună cu copiii soției sale din căsătoria precedentă, Zsigmond și Eva. 

Klára este selectată de Dr. Josef Mengele, supranumit îngerul morții pentru experimentele lui, deoarece  este gravidă. Nu putem ști ce s-a întâmplat exact cu Klára în laboratorul lui Mengele, dar unul dintre experimentele făcute de acesta exclusiv pe femei gravide este infectarea acestora cu febră tifoidă pentru a vedea dacă copilul nou născut vine pe lume și el cu boala. Németh Klára nu se mai întoarce de la Auschwitz, murind probabil în cadrul vreunui experiment desfășurat de Mengele și de asistenții săi.

După război, Németh Mihály este înfiat legal de cuplul Gherman, schimbându-și numele în Németh-Gherman. Din nefericire, toată familia a avut de suferit din cauza Holocaustului. Această poză devine simbolică, întrucât, dintr-o familie întreagă, doar bebelușul supraviețuiește în urma atrocităților Holocaustului…

Familia Németh