Lupta contra încălzirii globale
– Vești bune din ultimul timp
Inundații. Furtuni periculoase. Căldură mortală. Schimbările climatice se manifestă în nenumărate moduri și sunt trăite de fiecare ființă, deși nu în mod egal. Din păcate, cei care au contribuit cel mai puțin la cauzele fundamentale ale schimbărilor climatice, adică persoanele care locuiesc în medii cu mult spațiu verde și un ecosistem bogat, sunt cei mai susceptibili de a suferi de pe urma efectelor sale cele mai grave
Potrivit Global Risks Report 2021 al Forumului Economic Mondial, eșecul de a atenua și de a se adapta la schimbările climatice este cel mai mare risc cu care se confruntă comunitățile din întreaga lume – surclasând pericolele armelor de distrugere în masă și a crizelor de apă. Pe măsură ce schimbările climatice transformă ecosistemele globale, acestea afectează totul: de la locurile în care trăim la apa pe care o bem și la aerul pe care îl respirăm.
Universitatea Stanford a prezentat costul pentru ca întreaga planetă să funcționeze pe un sistem de energie 100% regenerabilă fără combustibili fosili (hidrocarburi, cărbune, gaze naturale, petrol), acesta fiind de aproximativ 62 trilioane de dolari. În ciuda costului imens, trebuie luat în considerare faptul că acest sistem de energie ar ajuta la economisirea a 11 trilioane de dolari pe an, acest lucru însemnând că, în mai puțin de șase ani, întregul preț ar fi recuperat. Totodată, ar ajuta și la crearea a 28 de milioane de slujbe.
Am ajuns la finalul unui alt an. Din cauză că din ce în ce mai mulți oameni se axează pe pericolele încălzirii globale, lipsa de speranță a devenit sentimentul principal în legătură cu problema respectivă. Cu toate acestea, există multe victorii în domeniul justiției climatice și de mediu, care ne inspiră să rămânem puternici și plini de speranță în lupta noastră pentru o lume mai bună, mai verde și mai sigură pentru toți.
1. Repopularea speciilor
Lupii, urșii bruni, vulturii cu coadă albă, zimbrii și râșii sunt printre speciile pe cale de dispariție care au revenit în toată Europa. Cercetătorii au analizat date despre 50 de specii de animale sălbatice a căror populații și distribuție geografică s-au extins în ultimii 40 de ani pentru a arăta cât de eficientă este protecția legală, restaurarea habitatului și reintroducerea animalelor în aceste medii la refacerea speciilor.
Gheparzii s-au întors în pădurile Indiei în august, pentru prima dată în mai bine de 70 de ani. Opt pisici sălbatice din Namibia trăiesc liber în parcul național Kuno-Palpur din statul Madhya Pradesh, în eforturile de a reintroduce animalul în habitatul lor natural. În ciuda faptului că este o parte vitală a ecosistemului Indiei, ghepardul a fost declarat dispărut din țară în 1952 din cauza pierderii habitatului și a braconajului.
2.
Indigenii au recuperat mii de hectare de pământ în Indonezia, în Australia și în America de Nord, acest lucru permițându-le să își protejeze pământul ancestral, precum și viața sălbatică și biodiversitatea de pe aceste terenuri.
3. The Ocean Cleanup
The Great Pacific Garbage Patch este cea mai mare acumulare de plastic oceanic din lume și se află între Hawaii și California. Aceasta acoperă o suprafață estimată de 1,6 km pătrați.
Plasticul a devenit din ce în ce mai mult o substanță omniprezentă în oceane. Datorită dimensiunii și culorii sale, animalele confundă plasticul cu hrana, provocând malnutriție și prezentând riscuri ale comportamentului general, ale sănătății și ale existenței. Studiile au arătat că aproximativ 700 de specii au avut contact cu resturi marine, iar 92% dintre aceste interacțiuni au fost cu plasticul. 17% dintre speciile afectate de plastic se află pe Lista Roșie a Speciilor Amenințate IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii).
The Ocean Cleanup, o organizație non-profit, adună toate deșeurile cu ajutorul unei plase de aproximativ 800m. După aceea, gunoiul și plasticul acumulat este dus la unitățile de reciclare. „Prindeți, clătiți, reciclați și repetați – până când oceanele sunt curate”, scrie echipa. Ocean Cleanup își propune să elaboreze sisteme plutitoare concepute pentru a capta materiale plastice care variază de la bucăți mici până la resturi mari, inclusiv plase de pescuit aruncate.
Până în momentul actual, aproape 200 de tone de deșeuri au fost scoase din ocean, această organizație având drept scop îndepărtarea a 90% din gunoiul plutitor până în 2040.
4.
Australia a pierdut mai multe specii de mamifere decât orice alt continent și are una dintre cele mai grave rate de declin al speciilor. De aceea, se va pune deoparte cel puțin 30% din masa sa de pământ pentru conservare, în încercarea de a proteja plantele și animalele de pe continentul insular renumit pentru speciile care nu se găsesc nicăieri altundeva în lume. Prin acordarea de prioritate a 110 specii și 20 de locuri, se spune că suprafețele gestionate pentru conservare vor fi mărite cu 50 de milioane de hectare.
5.
Food Foward LA este o organizație non-profit care ajută la redirecționarea a peste 100.000.000 kg de surplus de mâncare, ajutând la hrănirea comunităților care au nevoie, reducând astfel și risipa de alimente.
Toți acești pași ne aduc mai aproape de salvarea planetei. De aceea, aceste mișcări cu scopuri nobile nu ar trebui să treacă neobservate. Fie ca ele să fie elementul care ne arată că ne putem schimba, că nu este prea târziu, atâta timp cât fiecare dintre noi depune efortul necesar pentru a ne salva planeta, care ne-a găzduit și a fost mai mult decât darnică cu noi în tot acest timp.