Managementul timpului

“Părerile de rău pentru ceea ce ai făcut se pot atenua odată cu trecerea timpului; părerile de rău pentru ceea ce n-ai făcut sunt de neconsolat.”   -Sidney J. Harris

 

Recent am dat peste acest citat și am constatat că majoritatea tinerilor au o problemă, când e vorba de “managementul timpului”. Sunt o persoană, care adesea nu pot să îmi organizez timpul, din cauza faptului că nu avem nicio idee de unde ar trebui să încep cu gestionarea timpului. De multe ori am auzit de la părinții mei: “Organizează-ți timpul pentru a fi un om productiv!”.

Ce înseamnă cu adevărat managementul timpului?

Prin managementul timpului sau Time Management înțelegem modalitățile de organizare a timpului, astfel încât să ne putem gestiona timpul după bunul plac și cât mai eficient. Gestionând timpul vei fi mai productiv. Organizarea timpului presupune încheierea activităților, iar timpul liber este în creștere.

De ce este atât de importat sau care este scopul managementului timpului?

Tot ceea ce faci în domeniul “managementului timpului”  are rolul de a-ți spori productivitatea și eficienta pe timpul zilei. Acesta are rolul de a-ți permite să lucrezi mai mult și mai bine decât înainte. Obținerea rezultatelor dorite cu ajutorul gestionarii timpului pentru a economisi timp . Îți va rămâne suficient timp pentru relaxare și hobby-uri: lectura, activitățile artistice sau navigarea pe internet.

Care este părerea psihologilor?

Organizarea timpului cuprinde o serie de acțiuni care ne ajută să selectăm lista de priorități pentru o zi. Să alocăm activităților intervale de timp, astfel încât să fim mai eficiențe. Un exemplu potrivit este energia acumulată prin odihnă. Aceasta o putem utiliza în activitățile care necesită putere de concentrare sau efort ridicat. Psihologul susține că noi ar trebui să identificăm și să controlăm “hoții de timp”. Acele activități sau persoane care ne “sabotează” parcurgerea listei de priorități- exemplu: navigarea în exces pe rețelele de socializare.

Într-o agendă ar trebui sa notăm toate activitățile pe care le avem de realizat. Timpul pe care îl avem la dispoziție trebuie împărțit pentru efectuarea completă a acțiunilor. În cazul în care intervin acești “sabotori”; timpul trebuie reorganizat.

Pentru a avea rezultate bune, ar trebui să incluzi și să aloci intervale de timp pentru “activitățile de relaxare”!

 

Metode și sfaturi “cum sa îți organizezi timpul”:
  1. Dimineața sau după școală/serviciu să îți faci un plan, pe care sa-l respecți! Pe mine mă ajută să îmi scriu pe o foaie sau într-o agendă toate sarcinile pe care le am de îndeplinit.
  2. Să eviți multitasking-ul când ai de realizat o sarcină pentru că adesea reduci eficiența și procesarea informației.
  3. Toate sarcinile ar trebui realizate după importanță. Te-aș sfătui să te ocupi mai întâi de cele mai urgente, mai grele și de cele care durează cel mai mult.
  4. Trebuie să nu te lași distras de activitățile preferate! Dacă faci o pauză la 2-3 ore o să fii mai productiv, decât cu o pauza la o oră sau chiar mai repede.  
Tehnica Promodoro

O tehnică foarte cunoscută și utilă este Tehnica Pomodoro. Numele acesteia provine de la un aparat folosit de gospodine în bucătărie, acest aparat are formă de roșie.

Tehnica Pomodoro este o modalitate de organizare a timpului în intervale a câte 25 de minute pentru fiecare activitate. Între fiecare activitate trebuie să intercalezi o pauză de cinci minute.

Dacă ai de realizat o lucrare mai complexă, timpul pentru fiecare sarcină se poate împărții pe ore. Această recomandare este la latitudinea fiecărei persoane pentru a-și păstra concentrarea.

Consider că, pentru a încerca sa îți aloci timp pentru muncă, îndatoriri, hobby-uri și timp liber ar trebui să vedem unde se risipește timpul și să ne stabilim obiective clare (după importanță). Orice îmbunătățire pe care o poți aduce gestionării timpului tău presupune ca știi cum îți este împărțit timpul de muncă. Orice plan este la fel de bun precum obiectivele pe care le cuprinde, iar obiectivele sunt principalii factori care influențează managementul timpului.

Cum putem verifica unde se risipește timpul?

În prezent, tehnologia ne este la îndemână și o putem utiliza chiar și în organizarea timpului. Am găsit recent niște aplicații, care ne pot ajuta în organizarea timpului.

  1. Rescue Time este o aplicație de organizare a timpului (time management). După instalare, aceasta îți oferă o analiză a timpului pe care îl petreci pe computer în fiecare zi. Te va ajuta să înțelegi ce faci zi de zi cu timpul tău.

2. NoeDoThis este o aplicație care te poate ajuta sa ții o listă de activități pe care ar trebui să le îndeplinești într-o zi.

3. Calendar este una dintre cele mai cunoscută și folosită aplicație, în care îți poți pune toate activitățile pe care le ai de îndeplinit. Toate activitățile sa fie la un interval de timp cu pauzele intercalate.

Te îndemn cu căldură să încerci să îți manageriezi timpul, pentru că timpul pierdut nu se mai întoarce niciodată. Dacă vrei să fii un om organizat, ar trebui să fii mai întâi cu tine, acest lucru te va ajuta foarte mult în viață. Un plan pentru viitor mereu o să ai (cel mai bun exemplu este “planul pentru a obține meseria mult dorită”), dar un plan pentru sarcinile zilnice? Oare cât timp liber vei avea astăzi?

..dacă nu știi unde vrei sa ajungi, poți să o apuci pe orice cale”- Patrick Forsyth