Originea zeilor: Titanii și războiul din ceruri


Cei 12 zei ai Muntelui Olimp sunt cele mai importante zeități din Grecia Antică. Cu calitățile lor umane, olimpienii erau capabili de a da dovadă de o mare bunătate, dar, în același timp, să ofere pedepse groaznice. Aceștia s-au certat între ei, au avut aventuri amoroase și și-au protejat eroii muritori preferați de pe pământ, dar fiecare avea un rol mai serios de jucat în viziunea grecească asupra lumii. Astfel, reprezentau idealuri și trăsături importante ale condiției umane, cum ar fi dreptatea, loialitatea, înțelepciunea, muzica și schimbarea anotimpurilor. Este considerat că aceștia erau Zeus, Poseidon, Hera, Demeter, Afrodita, Atena, Artemis, Apollo, Ares, Hephaestus, Hermes și fie Hestia, fie Dionysus.

 

Povestea titanilor

Chiar dacă și ei sunt zei ai Greciei Antice, titanii se deosebesc de olimpienii cu care suntem mai familiarizați, deoarece reprezintă ordinea anterioară. Ei sunt cei vechi și arhaici; după a lor prăbușire, noi zei și-au asumat rolurile, iar numele titanilor greci au fost aproape pierdute în paginile istoriei.

Cei 12 titani:
  1. Oceanus – zeul titan al apei și al mării
  2. Thetis – zeița titan a apei dulci
  3. Hyperion – zeul titan al luminii
  4. Thea – zeița titan a soarelui și a luminii
  5. Coeus – zeul titan al oracolelor, al înțelepciunii și al previziunii
  6. Phoebe – zeița titan a profeției și a intelectului
  7. Crius – zeul titan al constelațiilor
  8. Mnemosyne – zeița titan a memoriei
  9. Iapetus – zeul titan al vieții muritorilor sau zeul morții
  10. Themis – zeița titan a legii, a ordinii și a justiției
  11. Cronos – zeul titan al timpului și conducător al universului
  12.  Rhea – zeița titan a fertilității

 

 

Din spațiul gol al Haosului au apărut Gaia (pământul, Tartarul, lumea interlopă) și Eros, dorința. Gaia a dat naștere munților, cerului și mării. Mai apoi, și-a luat fiul, Uranus, ca soț și, împreună cu el, i-a născut pe cei doisprezece titani, primii zei și zeițe, mai înalți decât munții, pe care i-au folosit drept tronuri. Cu toate acestea, Uranus a fost dezgustat de copii săi, cei trei ciclopi și trei fii monstruoși, fiecare cu cincizeci de capete și o sută de brațe. De aceea, i-a aruncat în Tartarus, închisoarea din lumea interlopă a suferinței.

Cu toate acestea, Gaia își iubea toți copiii, iar, de aceea, nu l-a iertat pe Uranus pentru cruzimea lui. Ea a făcut o seceră de diamant pentru fiul ei cel mic, Cronos, cu care acesta și-a învins tatăl. Gaia s-a căsătorit mai târziu cu fiul ei Pontus, oceanul, iar titanii au preluat controlul universului. Ei au fost strămoșii și părinții celor mai mulți dintre cei doisprezece olimpieni.

 

 

Deși era cel mai mic fiu, Cronos a fost și cel mai puternic dintre titani. Pentru o scurtă perioadă, pământul s-a bucurat de o Epocă de Aur sub conducerea sa. Viciile nu fuseseră încă inventate, iar pământul era în pace și armonie totală. Cu toate acestea, Cronos nu și-a eliberat frații așa cum promisese și, curând, mamei sale i-a crescut mânia și a început să-i pună la cale căderea. Cronos a aflat de profeția care spunea că, așa cum el și-a detronat tatăl, unul dintre copiii săi îl va detrona pe el. Prin urmare, el și-a luat toți copiii de la sora și soția sa, Rhea, de îndată ce s-au născut și i-a înghițit.

Cronos era fericit, crezând că a subminat amenințarea, dar Rhea era de înțeles supărată. În calitate de zeiță responsabilă pentru fluxul regatului lui Cronos, ea a fost bine plasată pentru a întrerupe acel flux. Când a aflat că este însărcinată din nou, i-a cerut un sfat mamei sale. Gaia a ajutat-o ​​pe Rhea să-și ascundă copilul nou-născut. Pentru a nu crea suspiciuni, a înfășat o piatră în haine pentru bebeluși și i-a dat-o lui Cronos să o înghită. Cronos a fost păcălit, dar Gaia și Rhea l-au ascuns cu grijă pe micul Zeus într-o mică peșteră de pe insula Creta.

 

Războiul și înălțarea olimpienilor

Zeus a crescut însoțit de nimfe și îngrijit de capra zână Amaltheia, care producea ambrozie și nectar, hrana și băutura zeităților. S-a căsătorit cu Metis, una dintre fiicele titanului Oceanus și zeița prudenței. Aceasta l-a sfătuit pe Zeus să nu-l atace pe Cronos de unul singur. În schimb, ea s-a dus la Cronos și l-a convins să mănânce o plantă magică, despre care a pretins că îl va face de neînvins. Iarba l-a îmbolnăvit pe regele titanilor, până când și-a vărsat ceilalți copii: Hades, Poseidon, Hestia, Demeter și Hera. Toți s-au alăturat lui Zeus și împreună și-au învins tatăl. Neputincios să reziste a lor forțelorcombinate, Cronos a fugit îngrozit.

Totuși, câțiva dintre ceilalți titani nu au renunțat la puterea lor atât de ușor, ridicându-se împotriva noilor zei și zeițe, așa că Zeus și-a eliberat unchii și mătușile din Tartar. După o luptă puternică, olimpienii au ieșit învingători și i-au întemnițat pe titani în Tartar. Ciclopii au construit un palat pentru noii zei și zeițe pe vârful muntelui Olimp, iar faimoșii zei ai Olimpului și-au stabilit reședința acolo atât pentru a ajuta, cât și pentru a se amesteca în treburile omenirii.

 


 

Autor