Pasiuni printre Coşbuceni – arta plastică

Seria Pasiuni printre Coșbuceni continuă cu o călătorie prin mintea unui artist plastic pentru care pictura este o stare de meditație în care timpul stagnează, așteptând să fie terminat tabloul. „Arta și lumea reală sunt precum uleiul cu apa. Se completează fără să se deranjeze reciproc”, ne împărtășeste Hanady Jaradat, Coșbuceană în clasa a 10-a la profilul științele naturii. În acest articol, vom intra în dedesubturile procesului de creație, plin de pasiune, dinamism și nopți albe:

1.Cum ți-ai descoperit și dezvoltat talentul?

Mi-am descoperit talentul de când eram mică prin ore particulare la școala de arte. Când vine vorba de dezvoltat acest talent, cu siguranța cănile de Pepsi și cafelele m-au ajutat. 🙂

2. Cum te face arta să te simți?

Arta este relaxantă și îmi dă senzația că plutesc, precum o meditație. Două ore de pictat ar fi șapte ore de stat la școală. Timpul e o metafora, nu simt cum trece și nu mă obosește. Totul devine ca un vis indus din care nu mai vreau să mă trezesc. Doar după ce ies din „transă” începe oboseala.

3. Ce te inspiră?

Lumea este inspirația mea. Mereu am fost atrasă de dinamism și de expresivitate. Acestea mă caracterizează atât ca stil artistic, cât și ca personalitate. Din tablou reiese firea mea…dinamică. Niciun profesor nu a putut să-mi schimbe stilul. Acesta e semnătura mea.

4. Pe ce material preferi sa pictezi?

Depinde de stare: câteodată pictez digital, pe haine, pereți, însă cel mai mult iubesc să pictez pe pânze mari.

5. Ce înseamnă pentru tine o lucrare reușită?

O lucrare reușită îmi va plăcea și mă voi putea conecta cu ea chiar și după câteva luni. Sunt și lucrări pentru care ajung să fac un cover-up (să pictez din nou peste). Contează sentimentul cu care pornești și dorința din care creezi. Aceasta trebuie sa fie organică și pasională.

6. Care este lucrarea ta favorită?

Am două, deoarce nu pot alege. 🙂

7. Cum reacționezi la erori?

Nu există erori. Prin artă corectez viziunea mea asupra lumii și nu pot exista greșeli.

8. Ce îți place cel mai mult să pictezi?

Pot să spun ce nu-mi place să pictez: natura sau peisajele. Mi se par forțate, deoarece le strici frumusețea când le pictezi. Natura e ceva ce trebuie menținut așa cum e, nu poate fi redată într-un tablou. Eventual adaug un element original, ca să o transform din natură normala în ceva autentic.

9. Care este atmosfera ideală pentru pictură?

Prefer sa pictez după ora 10 seara până dimineața la răsărit. Este portalul care induce atmosfera aceea specifică în care sunt departe de lume, izolată.

10. Ce anume te-a ajutat cel mai mult în procesul de creație?

Dacă îmi vine inspirația pe moment, atunci mă duc sa pictez. NU AȘTEPT! De asemenea, m-a ajutat grija enormă de produse și de pensule. Acestea sunt investiții importante care îmi dau un imbold să continui. 

11. Dorești o cariera în acest domeniu?

Cu siguranța! Pentru mine arta este cariera principală.

12. Unde pot cititorii să vadă mai multe lucrări de-ale tale?

Pagina mea de Instagram dedicată artei este: @_.h.j.inception

Hanady își găsește echilibrul interior prin arta sa. Ea pictează lumea după percepția proprie și ignoră orice regulă care ar putea-o limita. Dacă ai și tu un talent remarcabil, scrie-ne pe pagina de Instagram @taitung.cosbuc pentru a participa la următorul articol al seriei Pasiuni printre Coșbuceni.