REThink – O discuție despre sănătatea emoțională

În ultimii ani, discuțiile despre sănătatea mentală și emoțională au devenit mult mai prezente în viețile noastre, cu ajutorul organizațiilor ce susțin educația din acest punct de vedere și datorită oamenilor inovativi, dornici de a ajuta precum cei din echipa REThink. REThink este un proiect realizat de echipa DATA Lab de la Universitatea Babeș-Bolyai. Acesta oferă copiilor și adolescenților între 8 și 16 ani acces la resurse terapeutice validate științific prin intermediului jocului REThink. Părinții beneficiază la rândul lor de resurse pentru susținerea sănătății emoționale a copiilor prin intermediul programului REThink Parenting. Săptămânile trecute am avut plăcerea de a-i lua un interviu Patriciei Boloș, absolventă a colegiului nostru și studentă la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Ea face parte din echipa REThink și a fost de acord să vorbim despre acest proiect și despre sănătatea emoțională.

I: Înainte de a vorbi despre proiectul REThink, aș vrea să știu când a început interesul tău pentru sănătatea mentală și emoțională?

P: Să fiu sinceră, eu nu cred că m-am văzut vreodată făcând altceva. Dintotdeauna am avut o afinitate către oameni, mi-a plăcut mereu să îi ascult și să îi ajut. Asta a pus bazele a ce mi-am dorit eu să fac în viitor. Încet, încet răspunsul la întrebarea „Cine îmi doresc eu să fiu?” s-a conturat și m-a dus pe drumul acesta, spre psihologie și dezvoltare personală. Am văzut acest drum ca pe o oportunitate de a mă dezvolta mai departe și de a găsi resursele pentru a mă ajuta pe mine, ca apoi să îi pot ajuta și pe ceilalți.

I: Care este povestea jocului REThink?

P: Toate conceptele sunt prezentate într-un mod prietenos, transpuse în personaje. Protagonistul jocului este supereroul Retman, el reprezintă partea rațională. Personajul negativ este Iraționalius, răufăcătorul care a pus stăpânire pe mințile oamenilor. Copiii primesc misiunea de a salva planeta de sub stăpânirea minții întunecate. Ei fac asta în 7 în nivele, fiecare nivel reprezentând o abilitate antrenată.

I: Ce abilități mentale antrenează jocul REThink?

P: Copii își exersează abilitățile de recunoaștere a emoțiilor și de rezolvare a problemelor.  Ei învață să se relaxeze și să se concentreze pe momentul prezent, diferența între gândirea sănătoasă și nesănătoasă, cum să neutralizeze gândirea negativă, cum să se orienteze spre pozitiv iar în ultimul nivel își consolidează aceste abilități și învață despre compasiunea față de alții.

I: Ce le oferă părinților această platformă?

P: Programul dedicat părinților conține 5 module ce le oferă jocuri, activități și instrucțiuni ce îi ajută să răspundă mai bine nevoilor emoționale ale copiilor.

I: Legat de aceste resurse, care crezi că e cel mai important lucru pe care îl pot învăța copiii și părinții cu ajutorul jocului?

P: Mi se pare că cel mai mult ajută una dintre ideile ce stau la baza jocului, care se bazează pe terapia rațional-emotivă și comportamentală. Nu suntem doar ființe care reacționează la mediul nostru. Participanții învață cât de mult contează cum te raportezi la situațiile în care te afli și învață să fie conștienți de gândurile pe care le au.

I: Ce face acest joc terapeutic?

P: În primul rând, te ajută să ai mai mult succes în arii importante ale vieții. Echipa noastră a pornit exact de la studii care arată că un copil care își gestionează eficient emoțiile are rezultate mai bune la școală, reușește să dezvolte relații de calitate cu oamenii din jur și  are mai multă încredere în el. De asemenea, face față mai bine situațiilor stresante.

I: Fiind încă în perioada de testare, ce impact a avut jocul asupra copiilor?

P: S-a dovedit nu numai că s-au îmbunătățit simptomele depresive și de anxietate ci și că au fost îmbunătățite abilitățile de reglare emoțională, de recunoaștere a emoțiilor și de control emoțional.

I: Ce părere ai despre amploarea la care a ajuns mișcarea pentru mental health awareness, din care face parte și platforma REThink?

P: Nu poate decât să mă bucure faptul că devenim din ce în ce mai  deschiși când vorbim despre problemele noastre emoționale. Totuși încă avem un drum lung de parcurs ca societate, pentru a învinge stigma din jurul acestui subiect. Nimeni nu este  perfect și eu încurajez pe toată lumea, dacă își dorește să facă asta, să se dezvolte, să apeleze la un terapeut și pentru situații precum alegerea unei facultăți. Cât despre platformă, sper ca după perioada de testare să putem oferi această susținere publicului larg.

Înscrierile pe platforma REThink Emotions sunt deschise până pe 1 iunie!

Puteți găsi aplicația REThink Emotions din App Store: https://tinyurl.com/rethinkappstore sau Google Play: https://tinyurl.com/rethinkgoogleplay