Trăim într-o lume în care moda se schimbă în fiecare lună, în care trend-urile apar și dispar înainte să apucăm să le adoptăm. Acestea, de obicei, se inspiră din trecut. Astfel se ajunge deseori la reinterpretarea unor piese din diferite culturi și epoci. Dar ce știm noi de fapt despre ce e „la modă” acum? În acest articol vei găsi câteva tendințe care au origini în cultura afro-americană și a persoanelor de culoare sau care au ajuns cunoscute prin intermediul acestora.
High-end streetwear
Trendul de a purta streetwear (sneakerși și treninguri) ca haine de zi cu zi își are originile în comunitatea afro-americană..Aceste tendințe au fost preluate rând pe rând de mai multe case de modă precum Tommy Hilfiger și Chanel, iar asta a dus la creșterea în popularitate a firmelor deținute de persoanele de culoare, Cross Colours și Karl Kani. Pe măsură ce aceste concepte au devenit cunoscute, au fost preluate de alte case de modă din Europa. Cert este că, sneakerșii și treningurile au devenit piese standard în garderoba iubitorilor de modă din zilele noastre.
Logomania
Ce este logomania? Este atunci când un brand își pune emblema pe creațiile sale, uneori în mod exagerat sau repetitiv. Apariția inițială a acestui trend este discutabilă, unii spun că ar fi început în 1892, când Georges Vuitton a proiectat emblema Louis Vuitton, apărută pentru prima dată pe valize. Alții spun că a început în 1960 cu emblema iconică a lui Gucci, pe genți și accesorii. Cu toate acestea, nu putem să discutăm despre streetwear și logomanie fără să vorbim despre unul dintre fondatorii îmbrăcămintei stradale, Dapper Dan. Acesta a început să lucreze pentru prima dată în boutique-ul său din Harlem, New York, în anii 1980. El folosea ilegal emblemele de la firme precum Louis Vuitton, Fendi și Gucci, imprimându-le pe piele și folosindu-le în moduri la care casele de modă nici nu se gândiseră. Designurile sale nu erau limitate la haine, el concepea și interioare auto, perdele și huse pentru mobilă. Înainte de a fi încarcerat în 1989, el a fost sprijinit de comunitatea americană de rap și hip-hop, îmbrăcând nume precum Jay Z, Floyd Mayweather, LL Cool J și P-Diddy. Astfel a creat o cerere pentru astfel de produse, care a fost completată de casele comerciale de modă. Astăzi, logomania este o altă tendință care își face revenirea la Gucci, Louis Vuitton, Fendi și Dior.
Grills
Conceptul de a pune capete de aur și argint pe dinți își are originea din cultura antică etruscă, atunci când femeile înstărite purtau aceste bijuterii din aur ca mod de a-și expune bogăția și statutul social. De atunci această tradiție dispare și reapare constant în America de Sud și în Caraibe. În anii 1980, acest accesoriu a redevenit popular după ce artistul jamaican, Shabba Ranks, a purtat un dinte de aur. Apoi trend-ul s-a răspândit și în New York, aceste grills fiind purtate de artiști hip hop precum Raheem the Dream și Kilo Ali. Astăzi, Rihanna, ASAP Rocky și Kanye West, pe lângă mulți alții, par să readucă acest accesoriu la gloria de altădată.
Hoops
Se zvonește că cerceii rotunzi, sau cerceii tip hoops, de aur, datează din vechiul Sumer, când femeile îl purtau în jurul anului 2500 î.Hr. și la pirații din anii 1650. De atunci, diferite variații ale cerceilor au fost preluate de femei de culoare, de la indieni la latino și la afro-americani. În timpul mișcării pentru drepturi civile din anii ’60, cerceii aceștia au devenit populari în streetwear. Femeile care îi purtau își îmbrățișau astfel cultura. Activiști și artiști precum Angela Davis, Tina Turner și Janet Jackson au considerat stilul o modalitate de a-și păstra identitatea. În anii ’80, cerceii au fost asociați și cu o subcultură a femeilor din clasa muncitoare mexicană care locuiau în sudul Californiei, numită „Cholas”. Acest accesoriu a fost purtat și de tinerii din anii ’90. Printre adepții acestui stil se numără personalități precum Madonna, JLo și Cher. Ulterior au fost comercializate și reimaginate în diverse stiluri de către case de modă din întreaga lume.
Pălăriile tip Bucket hat
Pălăria aceasta a apărut inițial în Irlanda, la începutul secolului XX, unde era folosită de fermieri și pescari (de aici și denumirea de pălărie de pescar). În anii ’60 aceasta era un accesoriu elegant pentru femei, dar devine populară abia în anii ’80, în era hip-hop. Primul dintre artiștii care au atras atenția asupra acestui accesoriu a fost Big Bang Hank, care a purtat accesoriul la unul dintre concertele sale din 1979. A fost urmat de alții precum Run-DMC, LL Cool J și Jay Z. Acum pălăria de pescar a apărut pe podiumul designerilor precum cei de la Prada și Fendi.
Snapbacks
Pălăria snapback există încă de la începutul secolului al XIX-lea, ca o alternativă la șepcile purtate de jucătorii de baseball. Cu toate acestea, snapback-urile au ajuns într-adevăr pe scena de streetwear la sfârșitul anilor ’80, începutul anilor ’90, când artiști și actori precum Tupac Shakur, Will Smith și Ice Cube au început să le poarte în videoclipurile, emisiunile și filmele lor. A devenit o piesă de rezistență pentru artiști precum Jay-Z, Kanye West, Mac Miller și Eminem.
Geaca de piele
Geaca de piele, cămașa albastră, pantalonii negri și bereta neagră formau uniforma organizației Black Panther, fondată în 1966 de Bobby Seale și Huey Newton. Aceasta condamna agresiunea din partea poliției împotriva persoanelor de culoare și a instituit programe de mic dejun gratuit pentru copii și clinici comunitare de sănătate pentru tratamentul bolilor precum tuberculoza și ulterior HIV / SIDA. În acest timp aveau loc mișcările pentru drepturile civile și Black is Beautiful. Cea din urmă încuraja afro-americanii să renunțe la decolorarea pielii și la îndreptarea părului, instituind afro-ul ca un simbol al activismului. Geaca de piele a devenit piesa de rezistență a multor prezentări de modă și a fost introdusă și în ținutele noastre de zi cu zi. Aceasta continuă să fie purtată ca un simbol de putere.
Costumele Zoot
Aceste costume au apărut în anii ’20 în timpul Renașterii Harlem, cunoscută și sub numele New Black Movement. Această mișcare a oferit comunității afro-americane ocazia să-și dezvolte identitatea de grup prin modă, obținând controlul asupra reprezentării culturii lor. Costumele Zoot au fost purtate de artiști de jazz precum Cab Calloway. Acestea au devenit un element definitoriu al acelei perioade prin croiala supradimensionată și reverele largi, care se regăsesc și în ziua de azi în îmbrăcămintea masculină.
Trendurile pe care ți le-am prezentat sunt arhicunoscute, cu toate acestea, câți dintre noi cunoaștem de fapt ce purtăm? Eu recunosc că nu auzisem de originile acestora. Personal m-a întristat să văd elementul comun al tendințelor precizate în acest articol: toate au fost preluate de către companii mari. Acestea au încercat să își însușească tradiții, culturi și procedee de exprimare artistică, ce nu le aparțin și despre care nu par să știe mare lucru. Este fascinant cât de mult ne influențăm unii pe ceilalți în ceea ce privește îmbrăcămintea și nu numai.