Don’t be sad, go get a ”styled” tattoo!

Muzica, dansul, desenul urmează diferite stiluri, de la pop la rock, de la contemporan la modern, de la desen minimal la abstract, la fel și arta pielii se mulează pe felurite stiluri de creație. “Arta pielii” sau tatuajul se unduiește prin stiluri și tehnici antagonice, dar și foarte asemănătoare. Am realizat o selecție de 13 stiluri de tatuaj pe care îmi doresc să o parcurgem împreună, acestea sunt principalele categorii de, bineînțeles că toate acestea pot avea subcategorii sau variații stilistice.

Principalele stiluri de tatuaje:
1. Tradițional

Când spui tatuaje tradiționale, spui imagini clasice din istoria Americii, spui lupte în Vestul Sălbatic sau chiar aventuri pe mare pentru a ajunge pe “Continentul Făgăduinței”. Cel puțin la asta îți zbura mintea inițial, însă odată cu popularizarea acestui stil aproape orice model poate fi realizat într-un mod tradițional. Tatuajele tradiționale implică linii de contur puternice, curate, care ies în evidență și o saturație mare, obținută datorită culorilor foarte pigmentate, vibrante. Aceste tatuaje nu necesită o paleta largă de culori. Ele sunt ușor de descifrat, au o mărime medie (de mărimea unei palme) și nu implica foarte multe detalii. O caracteristică definitorie este coloritul acestora, însă în ultimii ani și cele în alb-negru au început să fie tot mai prezente.

Sursă: Pinterest

Sursă – Instagram: @chan.daryl

2. Realist

Spre deosebire de cele tradiționale, tatuajele realiste nu prezintă un contur puternic, intens, însă necesită o paletă largă de culori, mai precis  mai multe tonalității ale aceleiași culori. Acestea oferă adâncime și dimensiune tatuajului. Acest stil se bazează pe umbrire și evidențiere ce oferă unui portret realistic efectul 3D. Tatuajele realistice sunt cunoscute, atât în culori, cât și în alb-negru.

Sursă – Instagram: @cactusinkbucharest

3. Neo-tradițional

Iar acum îți voi prezenta un amestec dintre cele două stiluri numite mai sus, anume cel neo-tradițional. Tatuajele neo-tradiționale conțin mai multe detalii decât cele tradiționale, dar nu sunt atât de intense și detaliate precum cele realiste. Acestea au o linie de contur intensă, puternică la fel ca cele tradiționale, dar au și detalii fine, precum cele realiste. Ele implică culorilor foarte bine blenduite, în comparație cu cele ale unui tatuaj tradițional.

Sursă –  Instagram: @hannahflowers_tattoos

4. Japonez

Trecând înspre inspirația desprinsă dintr-o cultură aparte, stilul japonez este redat de dragoni, pești, gheișe și motive tipice acestei culturi orientale. Tatuajele în stil japonez se bazează pe contur și saturație, la fel ca cele tradiționale.

Sursă – Instagram: @ian_ildet

5. New-school

Opus celui neo-tradițional, stilul new-school exagerează pe toate planurile. Tatuajele acestui stil schițează caricaturi, fiind inspirate din desenele animate. Totodată, implică saturație, dimensiune și adâncime a imaginii, dar și contrast și efectul 3D.

Sursă – Instagram: @kaser_ink

Sursă – Instagram: @cactusinkbucharest

6. Biomecanic

În timp ce tatuajele new-school și-au făcut simțită prezența recent, cele în stil biomcanic pot fi considerate deja “demodate” (nimic nu este demodat cât timp este “în moda” preferințelor și dorințelor tale!). Acest stil se prezintă prin tatuaje ce înfățișează părți ale unei mașinării, robot (orice piesă care implică un motor, fiare, cabluri, piulițe etc.). Acestea au ca scop să înlocuiască „parte din piele” și se bazează, în totalitate, pe adâncime, dimensiune și pe efectul 3D.

Sursă – Instagram: @ramantattoos

7. Trash polka

Stilul trash polka este unul abstract, fiind redat prin schițe, linii, puncte și urme de pensule. Culorile sale reprezentative sunt negru și roșu. De asemenea, acestea se bazează pe saturația și definirea a modelului (precum un artist și-a aruncat instrumentele îmbibate în culoare pe o coală albă).

Sursă – Instagram: @trashpolkaofficial

8. Watercolor

Precum o pictură în acuarelă, acest stil se remarcă prin stropi de culoare. Saturația oferită de culori pale sau vibrante ajută la realizarea acestui tip de tatuaj, iar, totodată, el poate fi combinat cu alte stiluri (cum ar fi cel realist sau new-school).

Sursă – Instagram: @versusink

9. Geometric

O aglomerare de drepte și puncte care formează felurite forme geometrice alb-negru, colorate sau un tatuaj geometric (fă-ți unul și vei arăta fix ca un caiet de geometrie din școala generală…evident glumesc!). Trebuie să fie tatuaje și pentru profesorii de mate! 😀

Sursă – Instagram: @seanhalltattoo

10. Black work

Toate tatuajele ce au bucăți colorate în negru și un contur definit se pot încadrată în acest stil, de la tatuajele tribale la mandale sau chiar la brațe acoperite complet de cerneala neagră.

 

Sursă – Instagram: @evils

11. Script

Poate de multe ori ai văzut un mesaj, motto, un vers sau orice este scris, sub forma unui tatuaj, acestea se încadrează în stilul script. Aceste texte se pot realiza în diferite fonturi, iar acesta poate fi citeț sau din contră.

12. Hand poke

Hand poke, după cum sugerează și numele, este o metodă originală, manuală. Așadar, în realizarea unui tatuaj nu se folosește un aparat, prin urmare necesită un timp mai îndelungat de realizare. De asemenea, sunt necesare retușări ulterioare, deoarece culoarea se estompează.

13. Single needle

Din nou, din denumire reiese că acest tatuaj se realizează cu un aparat ce are un singur ac, prezentând linii și detalii foarte fine.

Sursă – Instagram: @xoxotattoo

Sursă – Instagram: @moca_tattoo

Acesta a fost al doilea articol din seria “Don’t be sad, go get a tattoo!”, destinat stilurilor de tatuaje. Sper că acum, în urma citirii lui, v-ați format o viziune de ansamblu asupra modelelor de tatuaje și sper că le puteți încadra mult mai ușor într-un stil anume (să-i spuneți tatuatorului în ce stil vă doriți tatuajul, o să ușureze enorm îndeplinirea dorinței voastre!). Stați pe aproape pentru ultimul articol al acestei serii!