1 Decembrie – mai mult decât o zi liberă!

Noi suntem încă de mici obișnuiți ca de 1 decembrie să primim o zi liberă. Totuşi, anul acesta am decis să mă documentez mai mult despre ce înseamnă, de fapt, prima zi din luna decembrie pentru români. După cum bine știm, este Ziua națională a României, dar totodată marchează și unirea Transilvaniei cu România, din anul 1918.

Din 1918 încoace, prima zi din ultima lună a anului reprezintă evenimentul principal din istoria acestei țări. Este ziua în care s-a petrecut Marea Adunare de la Alba-Iulia, votând unirea Transilvaniei cu restul ţării. Următoarea dorința era ca România sa fie un singur stat, ceea ce s-a și întâmplat pe data de 24 ianuarie. Adunările din întreaga țară, cu cea din Alba-Iulia ca emblemă, au fost implementate pentru a uni toate colțurile țării în sărbătorirea unei zile unice.

Fiecare dintre noi face ceva diferit și plăcut cu această ocazie. Fie că mergi la un prânz copios împreuna cu familia ta, urmărești parada din centrul orașului de la televizor sau din primul rând, ori că privești spectacolul de artificii cu cei dragi. Cu toții sărbătorim această zi într-un fel sau altul. Desigur, nu putem uita de clasica tradiție a acestui popor, sarmalele bunicii.

Poză din arhiva C.N.G.C., care a sărbătorit ziua de 1 decembrie printr-o horă 😀