2020 – O recapitulare optimistă

Anul 2020…probabil cel mai memorabil an din viața noastră. Este numit ”Anul Șobolanului de Metal” în zodiacul chinezesc. Specialiștii spuneau că acest an va fi marcat de succes, pentru că șobolanul este asociat cu protecția și prosperitatea. Oh, dar ce întorsătură neașteptată a urmat. 🙂

Poate că se potrivește totuși numele, deoarece și noi ne-am simțit precum acest șoricel înarmat. Mereu am încercat sa ne protejăm și să fim atenți la orice știre sau schimbare.

2020 Wrapped de la Spotify a fost un fenomen pe toate story-urile de pe Instagram. Așadar m-am gândit să fac și eu o recapitulare a acestui an “interesant”, dar nu prin melodii, ci prin știri optimiste. Prin urmare, găsește-ți un loc confortabil, și pornește-ți playlist-ul “Best Of 2020” în timp ce citești cele mai importante și pozitive evenimente ale acestui an. Enjoy!

1. A crescut natalitatea animalelor sălbatice!

Pun pariu că toți iubitorii de animale se vor bucura de aceste statistici: Kenya Wildlife Service (KWS)  a raportat în august, o creștere a numărului de elefanți și de lei. În prezent există 34,000 de elefanți (de la 16,000 în 1980) și 2,489 de lei (cu 25% mai mulți față de 2010). De asemenea, Uganda a raportat un “baby boom” printre gorile. Nașterile s-au dublat față de 2019. Datorită pandemiei, braconajul s-a diminuat, iar natura a primit timpul binemeritat de pace. Sperăm că de-acum înainte să nu fie nevoie de o pandemie ca animalele să fie protejate.

2. Conducătorii se implică în combaterea încălzirii globale

Am vești bune și pentru cei care au fost activi în oprirea schimbării climatice. Toate demersurile pe care le-ați făcut pentru a proteja planeta au avut roade. În urma protestelor internaționale, mai multe țări au făcut promisiuni net zero (adică au promis că vor aduce la zero gazele provocatoare de efect de seră prin reducerea emisiilor de gaze și absorbția dioxidului de carbon din atmosferă). Cele mai importante vești vin de la președintele Chinei, Xi Jinping,  care dorește ca până în 2060, China să atingă neutralitatea climatică, în condițiile în care este cea mai poluantă țară.

Știați că izolarea din cauza coronavirusului a provocat o scădere de 17% a emisiilor de carbon la nivel global? Bineînțeles că planeta a beneficiat de această schimbare, prin urmare Uniunea Europeană a prezentat în 17 septembrie, planul său de reducere a emisiilor de gaze cu 55% în 10 ani.

#FridaysforFuture (a funcționat!) 

3. Africa este declarată zonă liberă de poliomielita sălbatică, după o luptă de trei decenii cu boala.

Nu doar natura sau clima au început procesul de vindecare, ci și oamenii: Organizația Mondială a Sănătății a anunțat anul acesta una dintre cele mai mari realizări în domeniul sănătății publice ale secolului– eradicarea virusului poliomielitic sălbatic în Africa.

Ce este poliomelita sălbatică?

Poliomielită este o boală virală, extrem de contagioasă, care poate provoca paralizie, dificultăți respiratorii și în cazuri grave chiar moartea bolnavului. Se răspândește de la om la om, de obicei prin apă contaminată. Copiii cu vârste mai mici de 5 ani sunt cei predispuși la a contracta această boală. Peste 95% din populația Africii a fost acum imunizată. Aceasta a fost una dintre condițiile pe care Comisia regională de certificare a Africii a stabilit-o înainte de a declara continentul liber de poliomielita sălbatică.

4. Europa se solidarizează cu mișcarea “Black Lives Matter”. Mii de oameni au protestat în mai multe orașe împotriva rasismului.

Probabil sunteți deja familiari cu diferitele evenimente marca #Blacklivesmatter (#BLM) din această vară. Este important de știut că  Black Lives Matter nu este doar un hashtag, ci o fundație. Aceasta a fost înființată în 2013 în Statele Unite ale Americii după declararea nevinovăției de către tribunal a ucigașului lui Trayvon Martin.

Scopurile fundației sunt: 1) eradicarea supremației albilor și 2) construirea unei puteri locale care să intervină în cazul atacurilor violente ale statului sau ale cetățenilor asupra membrilor comunității de culoare.

După uciderea lui George Floyd de către un polițist în 25 mai 2020,  între 15-26 de milioane de americani au ieșit în stradă chiar și pe timp de pandemie. Protestele #BlackLivesMatter care au urmat reprezinta cea mai mare mișcare pentru drepturile omului din istoria Statelor Unite ale Americii. Spiritul activist și empatia le-au fost insuflate și oamenilor din diferite țări europene. Lumea s-a decis să se unească fie prin social media, fie prin proteste pentru a promova moralitatea, umanitatea și egalitatea, dar mai ales pentru a lupta împotriva rasismului.

5. Numărul de morți cauzate de atacuri teroriste a scăzut pentru al cincilea an consecutiv

Acesta este un subiect delicat pentru multe persoane, de aceea orice veste bună merită primită și distribuită. Indicele Global al Terorismului a raportat o scădere cu 59% (față de 2014) a numărul de morți cauzate de atacuri teroriste, iar în 103 țări situația terorismului s-a îmbunătățit. Cea mai mare scădere a numărului de victime a fost în Nigeria și Afghanistan. Cu toate acestea, terorismul rămâne o amenințare serioasă în multe locuri, însă aceste statistici sunt considerate o evoluție pozitivă de care ne bucurăm.

6. Orașele au fost eliberate de mașini

Carantina a avut și urmări pozitive, precum aerul curat și liniștea. În timpul perioadei de izolare în unele orașe circulația auto s-a apropiat de zero și am putut auzi ciripitul păsărilor chiar și în miezul zilei. Cu toții am apreciat aceste aspecte, prin urmare numeroase guverne au încurajat  utilizarea bicicletelor în locul mașinilor după ce restricțiile au fost ridicate. Această schimbare va aduce beneficii evidente atât pentru pietoni și bicicliști, cât și pentru mediul înconjurător! În unele orașe precum Bruxelles (Belgia), este permis accesul doar cu vehicule cu emisii reduse, iar în Milano (Italia) se vor aloca 35 de km de străzi doar pentru piste de biciclete.

Ce ziceți? E momentul să ne scoatem bicicletele (să le umflăm roțile) și să pornim la drum. Let’s go!

7. Cinematografele Drive-in revin!

Cinematografele Drive-in au reprezentat cea mai distractivă și sigură metodă de a viziona un film în 2020 (pe lângă minunata canapea și binge watching-ul de pe Netflix). Cererea pentru aceste cinema-uri a fost remarcabilă, deoarece oamenii au căutat noi metode de a ieși din casă și de a se distra în siguranța cu un grup de prieteni.

Fun fact: aceste cinematografe există din anul 1933 (primul a apărut în New Jersey),  însă în unele țări precum România, au apărut abia recent. Mai bine mai târziu decât niciodată…

8. Oamenii și-au restabilit valorile.

Izolarea a oferit oamenilor o oportunitate rară să reflecteze asupra vieții lor, și poate chiar să și-o „reseteze”. Mulți aveau nevoie ca „pământul să se oprească” pentru a-și da seama de ce contează cu adevărat. Trebuie să recunoaștem, lumea s-a adaptat admirabil la condițiile date. Oamenii fie și-au găsit noi hobby-uri  (da, se pune și coacerea de banana bread), au citit cărțile acelea uitate prin biblioteci sau orice altceva. Privind în urmă, realizăm cât de multe evenimente decisive s-au petrecut în acest an care au însemnat, de fapt, lecții de viață. De aceea este esențial să ne bucurăm că am reușit să trecem prin toate aceste provocări și să apreciem fiecare progres făcut.

Vă las un citat dintr-un film al copilăriei care să ne ghideze în 2021.

(Kung Fu Panda)

Fie ca 2021 să se petreacă exact așa cum scrie în postările de pe Facebook primite de la bunici! Cheers to that!