Să stăm pe iarbă

Simt mirosul florilor și a narciselor, ce plutește în jurul meu ca o fantasmă. E răcoare afară. Iarba e udă și aerul de după ploaie mă face să simt prospețimea.

Cu tot dragul, stau aici, pe iarba verde. Dar ce fac? Aștept…Aștept în liniște să văd lumea minusculă a insectelor și a animalelor mărunte. Au farmecul lor acele creaturi, pentru unii, dizgrațioase.

Stau și te aștept…Țin minte că data trecută ai fost și tu acolo. Forțat, dar ai venit. Țin minte cum stăteam amândoi pe burtă și ne uitam atent la firele ierbii. Erai agitat, dar ai stat calm în clipa aceea. Parcă erai uimit de ceea ce vedeai. Țin minte cum observam mămăruțele și gărgărițele, iar tu tresăreai înspăimântat odată cu salturile greierilor.

Țin minte cum îți plăcea să strivești acele insecte mici, roșii cu negru, dar când ți-am spus că se numesc „vacile-Domnului”, te-ai oprit, admirându-le deodată. Îmi amintesc și cum culegeam frăguțe împreună la marginea pădurii. Țin minte cum, pentru fiecare bucată pe care o puneam în coș, mai mâncăm câte două de lângă o tufă.

Mai știu și cum ne chinuiam să prindem broscuțe cu borcanul. Tu erai mereu conducătorul, iar eu te urmam. Îmi amintesc că, atunci când zăream vreuna și voiam s-o capturăm în închisoarea ei de sticlă, ne sărea din mâini de fiecare dată. Însă, când o observam în borcan, ni se făcea milă și o eliberam.

Țin minte cum ți se aprindeau ochii când vedeai un ghiocel primăvara, cum îți plăceau păpădiile și le miroseai până ți se îngălbenea nasul de la polen. Țin minte cum îți plăcea să faci coronițe din ele, învățate de la bunica.

De data asta n-ai venit…și ai uitat cum să împletești. Ești mare, fă-te din nou mic…Data trecută, ai fost și tu. Acum nu ai mai venit…Și te-am așteptat…Regret acum că nu ți-am trimis o floare, pe care să o presezi și să o păstrezi în cărțile tale. Acum ți-am scris o scrisoare cu toate ce ai ratat. S-a încheiat așa: „Data viitoare sper să vii! Să știi că te aștept și mereu o voi face…știu că într-o zi te vei întoarce și îți voi spune: Mă bucur că ești din nou mic, cum am rămas și eu, în mine!”