Nici Paștele nu scapă de superstiții!

Folclorul românesc de Paște este aglomerat cu o varietate de superstiții și tradiții. V-am pregătit câteva convingeri populare care sperăm să vă aducă zâmbetul pe buze sărbătorile acestea.

Dacă și tu, ca și noi, vrei să vezi cât de norocos ești, păstrează oul fiert, sfințit în ziua de Paște, până la Paștele următor. Atunci sparge-l. De va fi gol, am vești proaste pentru tine, norocul nu este de partea ta. De va fi plin, ai mare noroc, iar soarta ține cu tine.

Pentru noi, celor cărora ne place să moțăim, avem vești nu tocmai bune. Se spune că, dacă Paștele te prinde dormind, vei fi somnoros tot anul. Ai grijă și la condimentele pe care le pui pe ou! Se spune că dacă îl mănânci cu sare, ești condamnat să transpiri tot anul ce vine.

Nici cu ciocnitul ouălor nu e de glumă, deoarece se spune că ne vom întâlni în viața de apoi cu toate persoanele cu care am ciocnit de Paște. Așa că alege-ți mai bine competitori de acum!

O altă superstiție, care îmi dă un sentiment liniștitor este aceea că persoanele care își dau duhul în această zi, ajung direct în Grădina Raiului, porțile fiind deschise.

Tot în tradiția populară avem diferite personaje care se arată și în alte zile decât cea de Paște. Una dintre ele este Joimărița. Joimărița a fost la origini o zeitate a morții care supraveghea focurile din Joia Mare, aprinse pentru cinstirea strămoșilor, dar treptat a devenit un personaj justițiar, ce luptă împotriva lenei.

Ai fost rău? Urmează să fii strigat!

În trecut, dacă faceai ceva rău în timpul Postului Mare, numele și fapta comisă îți erau strigate, să audă tot satul. „Strigătul peste sat” este un obicei vechi în care băieții cei mai îndrăzneți se urcau pe un deal din apropierea satului, din vârful căruia anunțau întreg satul despre năravuri ale locuitorilor. Aceștia strigau folosindu-se de o oală spartă, pentru ca vocea să nu îi trădeze. Această tradiție este mai degrabă o glumă la care toată lumea râde și în final, oamenii ajung să își recunoască faptele și să se îndrepte.

Indiferent de obiceiurile fiecărei regiuni, putem fi siguri că toți românii prețuiesc această sărbătoare și păstrează în inimile lor superstiții deprinse de la cei mai în vârstă. Voi ce superstiții aveți de Paște? Credeți că numele vostru va fi „strigat peste sat”?