Cu toții ne amintim de zilele copilăriei în care priveam cu fascinație la părinții care ar găti tortul pentru ziua noastră sau doar masa de prânz. Exista ceva mistic în mișcările lor elegante, în faptul că știau fiecare etapă fără să consulte o rețetă sau poate doar în ideea că fac asta pentru noi.
Gătitul nu este totuși doar un lucru pe care îl făcea mama pe vremea când nu știam diferența dintre cușcuș și orez, ci o activitate care ar trebui încercată de toată lumea. Trăim într-o lume în care aproape oricine poate comanda câteva pulpe de pui prăjite și să le primească într-o jumătate de oră, deși ar fi probabil mai sănătos să lingi podeaua bucătăriei. E totuși așa plictisitor să comanzi mâncare, deci cum îndreptăm asta?
Se spune că bunica gătește cel mai bine. Bunica mea mereu îmi făcea șnițel fără pesmet, deși mă plângeam de fiecare dată că nu-mi place, deci nu pot spune cu siguranță, dar probabil era cel mai bun șnițel din cartier. Bunicii sunt totuși pasionați de preparat bucate și nu-mi pot imagina cum s-ar putea trăi altfel. Ar trebui să înveți de la aceste ființe dulci cum să-ți condimentezi viața astfel; poți să te simți mândru de tine când mănânci ceea ce ai creat. Poate ai chiar norocul să împărtășești asta cu un companion de care îți pasă. Fiecare masă devine o dovadă a existenței, fiecare ingredient o exprimare a personalității și a creativității.
Odată ce începi să gătești poate părea destul de imposibil să știi ce să faci. Părinții sunt de obicei fericiți să te ajute cu asta, dar în alte cazuri recomand orice format video pentru a învăța. Așa că vreau să ofer și eu niște sfaturi mai mult sufletești decât practice, căci altfel s-ar putea să începi să faci un tort și să termini cu o omletă puțin mai dulce. Astfel de greșeli sunt obișnuite sau cel puțin îmi place să cred asta. E important să îți dai voie să greșești ca să nu intri într-un ciclu vicios de frustrare și să devii amar. În acest fel poți să înveți ce funcționează și ce nu. De asemenea, este important să fii creativ și să nu urmezi rețeta decât vag, căci gătești pentru tine și nu pentru oricine a inventat rețeta (mai puțin dacă tu ai inventat rețeta). Poți fi creativ și cu aspectul mâncării, căci nu contează doar să aibă un gust bun, ci să și fie pentru un om de bun-gust.
Deci înainte să te întinzi pe pat precum dulceața pe pâine, doar ca să te ridici iarăși în picioare pentru că te-ai săturat de stat în pat, gândește-te dacă vrei să-ți faci astăzi de mâncare. Ține minte totuși că, clătitele nu sunt masa de toate zilele, dar ar putea fi dacă adaugi niște fructe!
Mereu pierdut in propriile gânduri, căutând o ieșire in mine însumi, în arte, natură, filozofie și alții lipsiți de cruda realitate.