Despre Montagne Russe-ul de la Auschwitz

Dearest,

You taught me how the world works.

Și am privit în patru ore o noapte lungă cât pentru un întreg popor. Era ca una dintre acele cabine de filme 7D în care ne ascundeam când eram mici, îți mai amintești? Însă, dacă atunci aș fi vrut să mă întind din al meu loc ca să ating ideea acelui Montagne Russe care se derula în fața noastră, acum aș fi vrut să mă scufund în acel loc și să mă fac mică de tot – mai mică decât am fost vreodată – întrucât ceea ce vedeam în juru-mi era doar ideea unui ecran, iar Montagne Russe-ul se desfășura în mine.

Exiști și nu poți accepta lumea așa cum este ea, așa că încerci să o rescrii. Camerele pline de papuci ori de haine de copii îți joacă jocul morbid, arătându-ți doar firimiturile lăsate în urmă de Hänsel și nu și franzela de unde se trag. Îmi spui, întinzându-te pe șine, că există lucruri precum inelele lui Saturn pe care putem doar pretinde să le înțelegem cu adevărat în toată grandoarea lor. Însă Montagne Russe-ul meu ar fi ajuns până la inelele lui Saturn, dar ar fi refuzat să mă conducă până la Auschwitz. Ce ironie! Îi sunt mai imposibile șinele cunoscute din locul nepotrivit decât necunoscutul acelor blestemate inele…

We spoke quietly, as if the moment was too fragile for our words: ”You and me, we can make this hole a home.”

Mi-ai spus că oamenii sunt răi, așa s-au născut ei, n-ai ce să le faci, femeie! Se mai spune că germanii au fost cei mai răi secolul trecut, iar câteodată se șoptește că, de fapt, au fost doar conduși de un om rău. În fine…m-ai întrebat ce cred, iar „a crede” este un cuvânt puternic. Știu însă că zidurile sunt sculptate din pietre de mormânt strivite de picioarele nepotrivite.

Este 12 noaptea și mi-e dor și nu mi-e dor de vreun loc, de vreun om, de Polonia, ci mi-e dor de ceea ce am simțit ca unitate cândva, undeva…Auschwitz, m-ai primit o dată și acum te rog să-i primești doar pe alții! Suflete, te admir din depărtări!

(P.S. Trebuie să plec acum, căci îmi pierd Montagne Russe-ul, însă acesta nu este un rămas-bun.)

From the heart I love,

my soul is yours.

I am yours, my love.