Scurtă introducere în D&D

Imaginează-ți! Ești un erou al universului, purtând o luptă îndelungată cu teribilul Vecna, zeu al distrugerii. Zburați deasupra orașelor într-o încleștare de proporții epice, în timp ce de jos te privesc cu susținere toți oamenii acestui tărâm. Sună ireal, nu? De fapt, poate fi real cu ajutorul unui joc de care poate ai auzit numit Dungeons & Dragons, pe scurt D&D.


Ce este D&D?

Creeat de Wizards of the Coast prin anii ‘80, Dungeons & Dragons este un Role Playing Game, RPG pe scurt, care și-a păstrat popularitatea pe parcursul ultimilor 40 de ani datorită faptului că este aproape nemărginit, jucătorii fiind invitați să-și folosească în totalitate imaginația.

Cum funcționează D&D-ul?

D&D-ul funcționează pe baza unor mecanici vaste, însă destul de intuitive. Jucătorii se împart în două grupuri, un DM (Dungeon Master) și jucătorii săi. Apoi, cu ajutorul raselor diferite (oameni, elfi, gnomi, dwarfi, orci, drăcușori, îngerași, goblini, etc.), claselor ce pot fi personalizate pe placul jucătorului, zarurilor și a unor statistici, jucătorul intră într-o lume formată de către DM.

DM-ul poate creea la rândul său orice fel de lume își dorește, orice fel de poveste își dorește. Dorești ca povestea ta să aibă loc într-o Transilvania fantastică din Evul Mediu? Se poate! Dorești o poveste polițistă? Se poate și asta! Totul e doar la limita imaginației.

Câteva dintre rasele pe care jucătorii le pot alege.

Bun, acum că DM-ul și-a făcut lumea, iar jucătorii și-au făurit personajele, jocul poate începe. DM-ul joacă asemeni unui ghid. Acesta descrie lumea și alte personaje ce trăiesc în ea, acesta oferă probe jucătorilor și acesta plănuiește o poveste pentru ei. Întrebarea este: Ce poate face un jucător? Aproape orice. Dacă dorește, jucătorul poate urma firul narativ pregătit de povestitor. Dacă nu, acesta poate merge pe un alt fir, poate întâlni alți oameni, poate face alte decizii, poate ataca din alte unghiuri. Atât timp cât imaginația jucătorilor și a DM-ului lucrează împreună, orice este posibil.

De ce ar trebui să joci D&D?

S-ar putea ca această lipsă de direcție și libertate nemărginită să pară un pic înfricoșătoare, poate și fără rost. Poate pare asemeni scrierii unui eseu, însă vă asigur că e mai mult de atât. D&D-ul este un joc despre prietenie și poveștile pe care un grup de prieteni le poate forma împreună. Legătura formată între doi camarazi care tocmai au pus la pământ un zeu al distrugerii bate orice discuție despre meciul de aseară.

Nu doar că cimentează prietenii, D&D-ul ajută și cu dezvoltarea imaginației și a gândirii libere. Când totul este bazat pe o improvizație continuă, nu există monotonie. Elemente precum zarurile care pot sau pot să nu fie în favoarea jucătorilor, lipsa lor de cunoaștere față de ce a construit DM-ul lor (care nu are voie să îi influențeze, doar să îi ghideze), toate astea formează o lume nemărginită a distracției.

Un grup de D&D după ce câștigă o bătălie.

Un ultim motiv pentru care ar trebui să jucați D&D e pentru că e accesibil. Ediția a 5a este mai simplă decât oricare ediție precedentă. Toate informațile necesare pot fi găsite online și nu aveți nevoie decât de câteva ore de documentare, o aplicație de zaruri pe telefon sau zaruri reale, câteva foi, câteva creioane și multă imaginație.

Ajutor! D&D-ul e complicat!

Da, la început poate părea complicat. Dar cu timpul, va fi mult mai ușor. Pentru început, am să vă scriu aici o listă cu resurse utile. Oricine este interesat de D&D este încurajat să le utilizeze

Acestea fiind spuse, sper că am reușit să vă conving să oferiți măcar o șansă D&D-ului. Poate într-o zi ne vom întâlni pe pământurile unei campanii. Pâna atunci, vă urez doar noroc la zaruri!