Viața la capătul lumii

Când auzi ,,cel mai izolat loc de pe pământ’’ ce îți vine prima oară în minte? Poate o insulă pustie în mijlocul oceanului, un deșert întins, sau poate vârful unui munte. Într-un mod cu adevărat bizar, locația la care mă refer este toate aceste lucruri în același timp!

Polul Sud

Bine ați venit la stația Amundsen-Scott, situată în cel mai sudic loc de pe pământ, Polul Sud Geografic! Platoul pe care se odihnește este situat la o înălțime de 2835m, deasupra nivelului mării. Cu toate acestea, singura priveliște ce te întâmpină este un larg orizont alb…

Polul Sud este considerat unul dintre cele mai uscate locuri de pe planetă. Majoritatea orașelor au o umiditate medie de peste 60%, însă în zona unde se afla stația, aceasta nu depășește 0,03%.

Dacă te gândeai că nu există un loc mai propice pentru zăpadă, vei fi dezamăgit să afli că ninge doar 20cm de nea pe an.

Condițiile sunt drastice, chiar și înainte să fie luată în considerare cea mai teribilă trăsătură a Polului Sud: clima. Cea mai caldă temperatură observată în istorie este de -12°C, iar majoritatea anului se bucură de temperaturi sub -60°C. Dacă nu era de ajuns, Polul Sud vede soarele răsărind și apunând doar odată pe an. Există un fel de trade-off, răsăritul și apusul durează câte o zi întreagă, iar ziua și noaptea câte 6 luni fiecare. Este o locație ce își merită titlul de extremă, una în care oamenii nu au fost meniții să locuiască.

Cu toate acestea, o fac permanent. Mai exact, 150 de persoane – pe timpul verii și 45 (echipajul schelet) – pe timpul iernii. Dar de ce? Și cum reușesc aceștia să facă față unei asemenea vieți?

 

Stația Amundsen-Scott

Secretul se ascunde în inima Antarcticii: o stație americană dedicată în totalitate științei, formată din tot ce ar avea nevoie umila populație înfrigurată, și anume camere de zi, sufragerii, saloane, o sală de sport, o spălătorie și birouri. Totuși, există mai mult decât doar strictul necesar! Toți oamenii sunt blocați acolo odată ce ajung, dar (poate drept compensare) au acces la facilități precum o saună, o sală de lectură și o seră hidroponică, cea din urmă reprezentând singura sursă de mâncare proaspătă (sau de-a dreptul de vegetație) de pe întregul continent.

La capătul lumii…

Desigur, cum ajungi până la capătul lumii este cu totul altă poveste.

Deoarece vei fi separat de restul planetei în unul dintre cele mai ostile locuri, trebuie sa treci de o serie de testări atât fizice, cât și psihologice. Echipamentul medical este existent, însă foarte limitat.

Mai mult, aș dori să subliniez faptul că, aici, ești, în cel mai adevărat sens al cuvântului, complet izolat. Pe timpul celor 6 luni de iarna niciun avion nu poate ateriza, iar comunicarea se rezumă la radio și la 5 ore neconsecutive de WiFi pe zi. În cazul unui accident sau unui caz medical extrem, astronauții de pe stația spațială au mai multe șanse decât cei blocați la Polul Sud…

În timpul sezonului de iarnă a anului 2011, managerul stației Renee-Nicole Douceur a suferit un accident vascular cerebral, care a dus la pierderea vederii și a funcției cognitive. A durat 2 luni, multă insistență și intervenția mass-media pentru a putea găsi și aproba un zbor. În final, Douceur a fost evacuată împreună cu un medic și o escortă pe un zbor de marfă. Acest prim zbor este, de obicei, folosit exclusiv pentru alimentarea stației și nu acceptă pasageri, deoarece cabina avionului nu este presurizată. Din fericire, evacuarea a avut succes, iar Douceur și-a revenit complet.

Ce anume ar putea merita un asemenea risc? Exact motivul pentru care stația există în primul rând, motivul pentru care zeci de persoane au ales să lucreze pe acest continent înghețat

Totul este pentru știință!

Cercetările de la stație includ glaciologie, geofizică, meteorologie, fizica atmosferei superioare, astronomie, astrofizică și studii biomedicale. Astronomia este de o importanță veritabilă, deoarece condițiile precare de la Polul Sud (lipsa umidității aerului și cele 6 luni de întuneric) sunt crunte, însă perfecte pentru observarea universului! Telescoapele stației au descoperit nenumărate galaxii la mii de ani lumina distanță, lucru care nu ar fi posibil nicăieri altundeva în lume.

Poate surprinzător, însă până și cei mai dedicați cercetători sunt și ei simplii oameni. Astfel, pentru a face față stresului și a muncii importante pe care o fac, comunitatea are câteva modalități de a-și face sejurul ceva mai plăcut: seară de jocuri de masă, trivia, concursuri de comedie / de talent, proiecții de filme / de seriale TV, petreceri tematice. Oh, și majoritatea personalului are liber duminica!

 

Difficulties are just things to overcome, after all.

Sir Ernest Shackleton, autorul cărții South: The Endurance Expedition

 

 

Autor