Seiri, seiton, seiso, seiketsu și shitsuke, cinci cuvinte în japoneză care pentru noi nu spun nimic. La prima citire, neînțelegând limba din Țara Soarelui Răsare sunt doar cuvinte care ascund în schimb un program complex, numit 5S.
Istoric
5S a apărut în Japonia și stă la baza acțiunilor Kaizen. Pentru a înțelege conceptul 5S trebuie mai întâi să definim ce înseamnă kaizen. Este o metodă prin care oamenii își pot îmbunătății viața cu tot ceea ce implică ea. Astfel ei o să fie mai eficienți în munca lor, mai organizați în viața de zi cu zi și vor trăi într-un mediu mai curat și mai plăcut. Kaizen este compus din „kai”, adică schimbare și „zen”, ce înseamnă bun sau în bine, adică kaizen sau schimbare în bine.
Kaizen nu e doar o simplă metodă aplicată, este o filosofie și un mod de a trăi. Baza acestui concept constă în ideea că orice problemă înseamnă o modalitate de progres. Prin rezolvarea problemei devenim mai buni. Rezolvarea acestor probleme implică înainte un brainstorming, o planificare și după munca în echipă.
Apariția acestei metode, după unii, își are rădăcinile în antichitate, alții o datează pentru secolul al 16-lea și o leagă de primele forme de producție de tip industrial. Sunt și oameni care susțin că acest fenomen este mult mai tânăr și ea a fost introdus de americani (Homer M. Sarashon și Charles Protzman) datorită nevoii de a reconstrui Japonia de după război.
Implementare
Aplicarea 5S presupune cinci elemente cheie, ele sunt:
- munca în echipă
- disciplină
- bună dispoziție
- echipe de calitate
- dorința de a deveni mai bun
Direcția de acțiune urmează traseul:
- planificare (definirea obiectivelor)
- implementare (realizarea planului)
- verificarea (compararea rezultatelor după implementare cu cele prevăzute în plan)
- acțiunea de corectare a diferențelor
Cele cinci „S”-uri
Ce înseamnă de fapt cele cinci „S”-uri? Provin din japoneză și ele sunt:
- seiri – definirea nevoilor,
- seiton – sortare și aranjare,
- seiso – curățenie,
- seiketsu – sustenabilitate,
- shitsuke – standardizare.
Aplicare și scopul final
Aplicarea conceptului de 5S s-a diversificat în timp, azi ne întâlnim cu această metodă în companii, în spitale, școli sau chiar și instituții administrative.
Scopul final al programului se regăsește în implementarea unor strategii eficiente în ceea ce privește munca noastră, în a crea un mediu propice pentru viața de zi cu zi, de a asigura dezvoltarea constantă a fiecăruia și de a crește implicarea civică la nivel de societate.
Cum ne poate ajuta 5s să ne dezvoltăm
Aplicarea unui astfel de program, cu toate avantajele și scopurile nobile amintite mai sus, nu este ușoară. Când zic asta mă gândesc la trei ediții de 5S organizate la noi în școală și la încercările de “mini 5S-uri”, adică fără invitații japonezi. Cum spuneam începutul este greu, este un concept total diferit cu ce suntem noi obișnuiți și de aici și reținerile unora față de 5S. Cred că o implementare eficientă necesită implicarea tuturor, adică profesori, părinți, elevi și, de ce nu, alte elemente din comunitatea locală. Trebuie să avem o deschidere față de nou și să încercăm să vedem ce e bun în acest concept și să preluăm aceste elemente. 5S nu se rezumă la a face curățenie în școală odată pe an, programul nu e un scop este o unealtă în a ne atinge obiectivele propuse; în a acționa ca o echipă pentru crearea și menținerea unui mediu școlar în care cu toții să ne simțim bine. Prin asta creștem și stima de sine a fiecăruia dar aducem și un sentiment de mulțumire (“am realizat un lucru bun”) pentru noi.
Poate reușim să transpunem 5S și în viața noastră astfel vom reuși să devenim mai buni, mai eficienți.
Supranumit și Herren Bären, Herren sau Herr încearcă să învețe din tot ce-i vine în cale și să devină mai bun pe zi ce trece. Susține munca în echipă și crede că omul sfințește locul. Este pasionat de lectură, muzica bună și de istorie.