A fost filologia alegerea bună pentru mine?

Îmi aduc aminte momentele de dinaintea Evaluării Naționale în care căutam pe internet opiniile și experiențele elevilor despre secția de filologie. Nu găseam mai nimic. Speram să primesc răspunsuri la nesiguranțele mele, însă, mai important, speram să primesc o garanție că pasiunile mele umaniste pot fi valorificate și că nu este necesar să le înlocuiesc.

Am găsit doar un singur articol al unei eleve de la filologie din București, un articol care, culmea, chiar dacă era singurul de pe internet pe această temă, m-a făcut să mă simt înțeleasă. Mi-a dat curaj.

În clasa a 9-a, în primul semestru, mi-am promis cā voi scrie și eu un asemenea articol. A fost o promisiune pentru versiunea mea din clasa a 8-a, nesigură, nesusținută, care voia pentru prima dată să iasă din tipar, încercând altceva decât ceea ce i se „recomanda”.

M-am ținut de promisiune, am scris un articol plin de sinceritate, cu primele mele impresii ca liceană.

Acum, după patru ani, e momentul sa revin cu o concluzie pentru acel articol. Astfel, voi răspunde la întrebarea:

A fost filologia alegerea bună pentru mine?

Din punct de vedere al programei de liceu, materiile precum literatura germană, literatura română, istoria și, la rândul ei, psihologia s-au potrivit perfect pasiunilor mele. Le-am perceput ca pe un studiu aprofundat al sinelui meu. La ore, mergeam cu inima ușoară și cu mintea deschisă. Acum, în contextul pregătirii pentru bacalaureat, am realizat cât de important este faptul că, timp de patru ani, am învățat constant cu un real interes.

Însă ceva mai important decât programa de liceu care s-a potrivit intereselor mele a fost modul în care, după ore, aveam dispoziția să mai fac ceva în plus, să mă dezvolt. Pentru prima oară, cursurile mi-au dat energie și nu percepeam învățatul doar ca pe o obligație. Așadar, am vrut sa îmi testez aptitudinile și în voluntariat. „Țaitung” a fost prima mea experiență ca voluntar, unde am avut ocazia să-mi scriu gândurile, având ca destinatar un public. A mai urmat experiența din Interact, unde am lucrat în departamentul de relații publice și comunicare. Astfel, treptat, am realizat că am o afinitate pentru comunicare ca știință, nu doar ca artă. Acum, pot spune cu entuziasm că acesta este domeniul pe care, de acum, îl voi studia și la facultate.

Consider că orice profil îți oferă oportunitatea de a face voluntariat. Însă sunt de părere că un elev care simte fiecare zi de școală ca pe o obligație neplăcută la un profil care nu i se mulează pe aptitudini nu va avea energia să încerce altceva după ore. Sau poate va alege o activitate ca refugiu. De aceea, mă bucur că, în experiența mea, voluntariatul a fost doar în completarea școlii. Mă bucur că nu am simțit vreodată nevoia să evadez din cotidian după ore și că am găsit echilibrul între pasiunile mele și datoria de elev.

Cu toate acestea, mă bucur cel mai mult de lecția de viață pe care mi-a dat-o alegerea filologiei. Anume, faptul că, dacă faci ceea ce iubești, vei reuși. Am scris asta în primul meu articol, mai mult ca un motto, sperând să mi se confirme în timp. Acum, pot spune cu mâna pe inimă că este adevărat. Le mulțumesc profesorilor care au avut încredere în mine și mi-au spus să aleg drumul meu. Am realizat că, în momente de răscruce, când ești nevoit sa îți alegi calea, nu mai contează „ce zice lumea”. Am găsit câteva persoane care au crezut la fel ca mine, iar susținerea lor mi-a fost de ajuns. Dacă viitorul meu este decis în absența mea, deoarece îmi este frică, oare, voi fi scutită de consecințe? Am făcut un salt spre necunoscut, având încredere că ceea ce este menit pentru mine mă va chema mereu. Așa, a fost atât în alegerea profilului de liceu, cât și în alegerea domeniului de studiu la facultate. Privind retrospectiv, mi-aș dori să-i fi putut spune versiunii mele din clasa a 8-a ce parcurs armonios îi va oferi filologia. Dar, în acest moment, mă bucur doar că ea a avut curajul sa încerce.

 

 

P.S.: Succes Promoției 2023! Și succes absolvenților claselor a VIII-a în alegerea unui profil pe care și-l doresc cu adevărat! 🙂