Ce să faci când nu știi ce să faci

De mai bine de o lună suntem blocați în casele noastre, ca urmare a instituirii stării de urgență. Sentimentul meu este că suntem captivi într-un experiment social, în care psihicul și răbdarea noastră sunt testate zi de zi și săptămână de săptămână.
„Suntem cu toții în asta”, spuse cinic celebritatea ce sare de la balcon direct în piscină. Dacă nu vă regăsiți în cazul menționat anterior, îmi permit să vin în ajutorul vostru cu o listă de activități care v-ar putea „împrieteni” cu statul în casă.

1. Călătorește și fă o vizită virtuală la muzeu!

Haide!! Pregătește-te!! E timpul pentru o vizită online la muzeele Van Gogh și Luvru. Cei de la muzeul Van Gogh ți-au pregătit câteva tururi pe canalul lor de YouTube: https://m.youtube.com/watch?v=SRDEmb5Eo_Y .
De asemenea și cei de la Luvruhttps://bit.ly/WingedVictoryFocus, https://bit.ly/Louvre800years, https://www.louvre.fr/en/departements, https://bit.ly/AloneInTheLouvre .


2. Joacă-te!

Ai o multitudine de jocuri din care poți alege, de pe telefon (”Super Brain” te va ține ocupat https://apps.apple.com/ro/app/super-brain-funny-puzzle/id1477143023, iar dacă îți place conceptul Treasure Hunt, ai aici o variantă https://thekey.ro/, de societate, pe care le poți juca cu cei care te suporta zilnic în această autoizolare sau acelea care pot fi jucate printr-un video call cu prietenii (Never have I ever https://www.google.ro/amp/s/www.wikihow.com/Play-%2522Never-Have-I-Ever%2522%3famp=1).

3. Sună-i pe cei dragi!

Venirea Apocalipsei nu ar trebui să fie singurul pretext pentru care sa îți suni apropiații, comunicarea este un factor cheie în această perioadă, nu ai idee câtă bucurie ar stârni un apel din partea ta, dacă se poate sa fie video cu atât mai bine.
Poți chiar să organizezi o petrecere dansantă sau un karaoke printr-un video call.

4. Quarantine and chill

Cred că este momentul să revizuiți toate filmele și serialele care  au fost uitate în ”My list” de pe Netflix. Le puteți viziona singur sau ca să mai condimentați atmosfera, cu prietenii, prin intermediul ”Netflix party”. Dacă nu ai auzit de ”Netflix Party”, urmărește linkul acesta https://taitung.eu/index.php/cum-sa-ti-o-petrecere-in-carantina/. Totodată următorul articol https://taitung.eu/index.php/vizionare-in-izolare/ îți va oferi câteva sugestii de filme și seriale (P.S.: Recomand ”Peaky Blinders”!!!)

5. Citește!

Te-ai săturat de cărțile pe care trebuie să le citești din cauză că nu vrei să rămâi corigent la română? Acum ai ocazia să citești ce îți dorești tu cu adevărat de la SF la romane de dragoste, iar „Editura Humanitas” îți pune la dispoziție o întreagă bibliotecă online gratuită https://humanitas.ro/humanitas/colectii/biblioteca-virtuala .

6. Ascultă muzică!

Ascultă muzică, încearcă genuri despre care spuneai ca nu le vei asculta vreodată, caută muzicieni care sunt la început și susține-le munca.
Dacă ești un fan al trupei Queen ai aici un quiz cool https://www.udiscovermusic.com/quizzes/which-queen-song-are-you-quiz/ ,iar dacă vrei să trăiești experiența unui festival de jazz, poți încerca aici https://www.montreuxjazzfestival.com/en/50-concerts-to-stream/ .

7. Creează!

Desenează, pictează, fotografiază ( poți să îți faci niște poze autoportret cu o tehnica descoperită de mine pe TikTok https://vm.tiktok.com/G2srT8/ .

8. Gătește!

Chiar dacă nu te pricepi deloc la gătit poți găsi o multitudine de tutoriale pe internet sau poți chiar tu creezi un nou fel de mâncare. Dacă ești mai tradiționalist, îți poți suna bunica sau mătușa, care sigur au rețete potrivite pentru tine.

9. Fă sport!

Acum nu mai ai nicio scuză ca să nu faci sport, timpul este de partea ta. YouTube-ul îți oferă o varietate de videoclipuri cu workout-uri și challenge-uri care durează maximum 20 de minute și nu necesită vreun echipament special. Îți las aici linkul spre un website de specialitate https://www.chloeting.com/program/ .

10. Fă o schimbare de look!

Te-ai plictisit până peste cap de statul în casă? O schimbare poate sa te entuziasmeze, sporindu-ți încrederea de sine.
Tunde-ți părul, vopsește-l sau încercă sa îl aranjezi într-un mod diferit decât o faci de obicei.
Chiar dacă nu ești o adeptă/adept a machiajului, poți încerca câteva look-uri noi.
Asortează haine și accesorii, creând noi outfit-uri. Dacă ai un stil casual încearcă niște ținute elegante, totul este la latitudinea ta.
Inventează un personaj din cap până în picioare, de la frizură la machiaj și la ținuta vestimentară!
Dacă ești pasionat de tatuaje, îți pot schița câteva modele pe care plănuiești să le imprimi la un moment dat pe piele.

11. Fă curat!

Cu siguranță memoria telefonul tău nu mai rezistă mult, astfel încât sunt sigură că i-ar prinde bine o selecție a pozelor din galerie.Totodată, în felul acesta revezi amintiri dragi.
Mai trebuie să îți amintesc de șifonierul care aproape ți-ar spune cât e de încărcat? Până acum nu ai avut timpul necesar sau ai ezitat, dar e momentul să te desparți de bluza pe care bunica ți-a cumpărat-o de Crăciun. Știm amândoi că nu o vei purta niciodată. Împreună cu acea bluză vei găsi și alte haine pe care le-ai putea pregăti pentru a fi donate fundației „Clujul are suflet”, la sfârșitul autoizolării.
Nu uita de casa, care are nevoie de un refresh, de birou, care are nevoie de o reorganizare și așa mai departe (sunt sigură ca acel tablou ar arată mai bine pe celălalt perete). Totodată gândurile tale au fost cam neglijate în ultima vreme, așa ca nu le mai evita, ascultă-ți vocea interioară și încearcă să te detașezi, analizându-le și păstrându-le pe acelea care te ajută să crești. (știu, ușor de zis, dar aproape imposibil de făcut).

 

12. Organizează-te!

Programul tău haotic de somn și de alimentație trebuie să ia sfârșit! Fixează-ți un program stabil  și încercă să îl respecți pe cât posibil, la fel și cu alimentația, ea trebuie sa fie una cât mai variată și să conțină mâncare gătită. O aplicație amuzată pe care o poți folosi pentru somn este ”Sleep Recorder” https://apps.apple.com/ro/app/prime-sleep-recorder/id968720724, ea înregistrează vorbitul în somn, sforăitul etc.

13. Tu cu tine în autoizolare!

Autoizolarea îți dă prilejul de a sta tu cu tine. Descoperă noi activități care ți-ar putea stimula interesul, citește cărți de dezvoltare personală (ai aici câteva variante https://1cartepesaptamana.ro/carti-dezvoltare-personala/), descoperă-ți valorile personale https://www.scoaladevalori.ro/wp-content/uploads/2012/03/Valorile-personale-lectie-non-formala.pdf, stabilește-ti câteva principii de viața clare. Trecând de partea filosofică, îți recomand să îți exersezi mimica în oglindă, acest lucru te va amuza teribil.

14. Conștientizează!

Putem conștientiza situația în care ne aflăm  informându-ne din surse sigure, remarcând știrile false, rămânând calmi și conformându-ne situației de urgență.
Cei de la ”VICE” au realizat câteva videoclipuri care vă pot ajuta în acest sens: https://www.instagram.com/tv/B-NWantpkx4/?igshid=d1xflsj18uc4, https://www.instagram.com/tv/B-KlD4YnaCH/?igshid=dacyfqgtstxj.

Acordă-ți timp, fii răbdător cu tine și cu cei din jurul tău și încercă încet, încet să accepți situația și să te adaptezi.

Sper că măcar una dintre activități ți-a stârnit interesul și poate chiar o vei încerca!