E vară?

A venit, în sfârșit, mult așteptata vacanță de – nu știu cum am ajuns aici din moment ce ieri a fost revelionul – vară. Este sezonul în care cei cu frică de întuneric sunt cei mai câștigați, pentru că se vor culca și se vor trezi pe lumină. Chiar dacă mai ai încă decorațiunile de Paște sau, în cel mai leneș caz, de Crăciun aruncate prin casă, este timpul să le înlocuiești cu monedele de zece bani încă rămase în pantalonii tăi scurți, cu nisipul din șlapi și cu moliile pe care le-a nenorocit mama ta pe parcursul anului.

Sezonul verii vine atât cu soare și voie bună, cât și cu ploi spontane. Vivaldi captează perfect nuanțele profunde ale acestui anotimp, însă, din punct de vedere sentimental și concis, cel mai bine le cuprinde versul Așa sunt zilele mele: una bună, zece rele. În cazul în care precipitațiile se vor opri după ultima săptămână de școală, am certitudinea că totul a fost din cauza coregrafiilor de la serbările fraților mai mici, care nu sunt altceva decât dansul ploii reinterpretat.

O altă apariție meteorologică este seceta de fonduri din contul bancar. Când, mai nou, o franzelă de pâine este zece lei, nici nu vreau să mă gândesc unde a ajuns punga de chipsuri Lay’s. Unde s-au dus vremurile copilăriei, pe când cumpăram de zece lei un suc, o înghețată, pufuleți plus bomboane cu tatuaje la zece bani și uneori mai rămânea și rest?

Mă aștept în orice zi să pui un leu ca să îți iei un coș la supermarket. Tocmai de aceea, nu mai sună așa de rău tombola la cărucioarele de cumpărături din farmacii.

De obicei, semnele clare că a trecut primăvara ar fi, de exemplu, schimbarea vestimentației. Dacă fetele încep să poarte fuste și rochii în combinație cu air forși ce nu au mai fost spălați de cel puțin doi ani, băieții abordează altfel situația: un tricou sau chiar un maiou îndrăzneț care să arate că, de o lună încoace, fac sală și mănâncă pui în speranța că nu vor mai arăta ca unul. Fie că le iese sau nu, știți și voi zicala: Ești ceea ce mănânci!

De asemenea, pentru că, în clasă, băncile miros a clor, nostalgia zilelor petrecute la ștrand îi îndeamnă să completeze outfitul cu pantaloni scurți numai buni de purtat la datul cu aspiratorul și, nu în ultimul rând, crocși.

Ca nuca de pe colivă, așa trebuie să fie nelipsite și accesoriile: o șapcă pătrată după forma capului, ochelari (pentru că în telefon la trei dimineața te poți uita, dar la soare ba) opțional – rucsac de la Decathlon pe care nici nu știi cum sau de când îl ai, sacoșa asta pe care toți o avem.

Pentru băieții stilați: părul ar fi opțional din moment ce buzz cut-ul te ispitește mai ceva ca obținerea unei iubite.

Totuși, rămân câțiva pași de urmat pentru a întâmpina cum se cuvine vacanța. Întâi, trebuie predate manualele, printre care nu se află și cel de biologie, pentru că acela dispare la fel ca o șosetă în mașina de spălat. Nu dispera, pentru că există grupul clasei, de altfel inutil în a-ți rezolva problema. Tu însă scrii pentru că ești sigur că mai sunt cel puțin doi în aceeași situație și asta te consolează. Se spune că, dacă ai carte, ai parte. Cei din Luvaria care prind cărți pentru o șeptică sau o pălmuță știu cel mai bine însemnătatea acestei zicale.

Știi că a venit vara atunci când în centru sunt mai multe locuri de unde să-ți iei înghețată decât locuri cu apă potabilă. Că tot veni vorba de centru, acesta renaște pe perioada următoarelor trei luni. Găsim noi influențe culturale la tot pasul și chiar alternative mai ieftine ale destinațiilor estivale pentru cei care stau în oraș vara aceasta.

 

Câteva exemple ar fi:

Oferta pentru Turcia începe cu un sejur la tine acasă unde orice limbă ai vorbi, ți se răspunde în turcă. Pentru a descoperi stilul de viață tradițional al localnicilor, vă îndemnăm să stați într-o după-amiază cu bunica voastră și să urmăriți cele mai noi telenovele de pe canalul Acasă. După o astfel de călătorie a aprofundării de cunoștințe, vă recomandăm și o călătorie culinară: la orice capăt al Clujului te-ai afla, poți fi sigur că o să găsești trei din patru oameni care sunt șaormiști nocturni, această manifestare fiind mai comună decât somnambulismul. De asemenea, sosul de usturoi este presupus să cauzeze o dependență mai puternică decât nicotina (aștept un medicament pentru asta).

 

Mulți aleg vacanțe în Grecia pentru apa mai albastră decât aproape oricare alta din Europa. Norocul tău este că, în Cluj, găsești o astfel de oază azurie în parcul Babeș, la bazinul olimpic, unde îți propun să înoți ca alternativă. Acolo, vei fi înconjurat de fauna specifică constând în broaște, unele mai țestoase decât altele, rechini, sirene (eu, de fiecare dată când dau de apă), câini care se chinuie să dea de mal (din păcate tot eu) și alte specii încă nedescoperite. Niște opțiuni de rezervă ar fi să-ți scoți piscina gonflabilă cu prințese din beci sau un lighean cu capacitate maximă de trei perechi de picioare în cazul în care ai musafiri.

 

Dacă dorești o experiență cu adevărat fierbinte, recomand să vă puneți pe o bancă de pe Eroilor la ora trei după-amiaza și vă veți regăsi pe teritorii spaniole, bulevardul fiind o variantă îmbunătățită a Ramblei. Melodii tradiționale latine – orice cântat de Iglesias și nu numai – găsiți interpretate la nai sau la acordeon ca nu cumva să uiți că tu ai rămas acasă în timp ce prietenul tău pe care l-ai împrumutat tot anul se distrează în Barcelona.

În cazul în care bugetul nu se limitează la modestia destinațiilor menționate anterior, propun o experiență mai exotică. Dacă vrei să deții suveniruri neprețuite din locații precum Cambodgia, Bangladesh, Thailanda sau China, este destul să intri în magazinul Nike sau Adidas. După o astfel de investiție, îți rămân bani numai de autobuz. Poate că, pentru unii, vacanța vine cu trenul din Franța și nu cu cel de la Dej, dar știți cum se spune: când viața îți dă lămâi, ai grijă să le speli bine, căci sigur sunt din Turcia și au pesticide (mama).

Vara este lungă… Desigur, poate că încă nu ai hotărât ce vei face cu timpul liber, așa că lasă-te îndrumat de hobby-urile tale:

Dacă îți place să gătești, gătește-te și ieși în oraș, pentru că faci căldură în casă și aerul condiționat nu este gratis. Dacă îți place să pictezi, o să te pună mama ta să-i pictezi unghiile de la picioare sau să fii make-up artistul ei, pentru că începe sezonul nunților (grijă cu acest talent!) Dacă îți place să cânți la un instrument muzical, la școală am învățat să cântăm la clopoței, deci te poți angaja la oricare biserică din Cipariu. Dacă ești sportiv, vara asta vei alerga să cumperi lebeniță, chiar dacă la fairplay ai jucat șah.

 

 

Când eram copii, vacanța dura până când ne plictiseam de descoperit jocuri și prieteni noi. Acum, vacanța de vară se măsoară în apusuri leneșe și unde te vor prinde acestea până când va fi iar toamnă la Coșbuc. Nu-ți pot spune unde voi fi într-o săptămână, într-o lună sau chiar în trei luni, dar îți pot spune, cititorule, un lucru cert… Pe 11 septembrie, în prima zi de școală, mă va scula din pat doar gândul că unii dintre voi ați rămas nemenționați în articolele mele, deci fiți pe fază! Cine știe când veți apărea pe paginile celor mai savuroase intrigi ale Coșbucului?


 

Autor